Gemeente Zeist

Kees de Waal: Music like the ocean can speak without words

Verkooptentoonstelling: Between dream and reality
Kees de Waal
12 mei t/m 14 juni 2009

Het is alweer 17 jaar geleden dat Kees de Waal op uitnodiging van de Zeister Kunststichting zijn kleuretsen in gemengde techniek exposeerde in de Culturele Vleugel van Slot Zeist. Het persbericht sprak zo aan dat zijn tentoonstelling meerdere malen aandacht kreeg in het bekende TV programma 'Museumschatten' van Henk van Os. In de opnamestudio verkocht Kees de Waal ter plekke zijn kleuretsen aan medewerkers. Dit keer zijn in Slot Zeist niet alleen een vijftigtal kleuretsen van hem te bewonderen maar ook zal het werk van zijn jonge Amerikaanse echtgenote Deidre de Waal getoond worden. De werken van Kees en Deidre de Waal zullen tegen aantrekkelijke prijzen te koop aangeboden worden.

Er is de afgelopen jaren veel in het leven van Kees de Waal (1922) gebeurd. Na een Nederlandse periode waarin zijn leven aan de Vecht en de muziek een bron van inspiratie is, volgt een verblijf in Amerika waar hij al snel als graficus erkenning krijgt en zich uiteindelijk definitief vestigt in het bij New York gelegen kunstenaarsdorp Greenwich Village. Het snelle leven in The Big Apple, de opkomende invloed van de computertechnologie op het leven van de mens, het landschap aan de Amerikaanse Westkust, de Incacultuur in de Zuid-Amerikaanse landen en zijn leven met kunstenares/echtgenote Deidre, en nog zoveel meer, verwerkt Kees de Waal in talloze reeksen prenten. Door zijn eerdere leven als zakenman in de modewereld en zijn bemoeienis met de door hem gestichte "Kees de Waal Foundation" die al jarenlang de prenatale zorg in een aantal Zuid-Amerikaanse landen coördineert, beziet hij het leven vanuit een groot scala van gezichtspunten. De wereld is voor hem een schouwtoneel, een poppenkast of arena van een circus. Nu eens wordt een ets door allerlei surrealistische droombeelden bevolkt, dan weer uit hij, als een hedendaagse Hieronymus Bosch, genadeloze kritiek op zijn medemens. Dit bijvoorbeeld in een ets (die hij nota bene in opdracht van een bank maakt) waarin 'vadertje Tijd' met een zeis korte metten maakt met waardepapieren en de bankmensen die ze moeten bewaken, met daarbij de tekst 'when'. Met een bijna profetische blik laat hij zo al een jaar geleden zien waartoe de hebzucht van de mens kan leiden.

Voor de beschouwer die de moeite neemt in zijn werk te kruipen valt er veel te beleven. Niet alleen zijn voorstellingen maar ook z'n teksten en titels verduidelijken wat hem bezig houdt. Daarbij maakt hij vaak gebruik van collages van onder meer oude scheepskaarten, kasboeken, kloosterboeken, bankbiljetten of muziek. Kortom: de veelheid aan thematiek en de kleurige figuratieve prenten spreken jong en oud aan. Een 'Kees de Waal' is al uit de verte als een Kees de Waal te herkennen en dat pleit voor zijn eigen unieke handschrift. Workaholic Kees de Waal, niet gehinderd door zijn hoge leeftijd (87), is dag en nacht bezig en heeft meer ideeën dan tijd.

Deidre de Waal, moeder, kunsthistorica en kunstenares, echtgenoot van Kees de Waal zal tijdens deze tentoonstelling een geheel andere wereld laten zien in haar grote bladen die zij trefzeker in de Japanse sumie-techniek vol penseelt met abstracties van bloemvormen.

Drs. Edith Deutman

Er wordt een film vertoond over de kunstenaar Kees de Waal en de "Kees de Waal Foundation" die zich bezig houdt met de prenatale zorg in een aantal Zuid-Amerikaanse landen.

Openingstijden:
Dinsdag t/m vrijdag van 11.00- 17.00 uur
Zaterdag, zondag, hemelvaartsdag en 1e en 2e pinksterdag van 13.00-17.00 uur Elke maandag gesloten.
Het Slot Zeist is rolstoeltoegankelijk.

Entree:
volwassenen ........................ E 5,00
65+/CJP/MJK/Zeistpas/U-pas.................... E 4,00 Schoolproject met lesbrief per leerling .............. E 1,00 Jeugd t/m 15 jaar mag gratis de tentoonstelling bezoeken Entree en koffie in het restaurant................ E 6,50 Entree met korting en koffie in het restaurant............ E 5,50 Brochure "Between Dream and Reality"............... E 4,00 Boek "The Art of Kees de Waal"................ E 30,00

PERS
Voor meer informatie en/of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met: Coördinator tentoonstellingen Slot Zeist: Vertegenwoordiger Kees de Waal: Dick Bouma Marlies Bijleveld Zinzendorflaan 1 033-4767025/ 0652456930
3703 CE Zeist f.bijleveld@planet.nl
T.: 030 69 217 04/ 06 138 595 72
E.: d.bouma@zeist.nl
I.: www.slotzeist.com