Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Beursgenoteerd bouwbedrijf uit Ierland wacht claim van tientallen miljoenen euro's

Lijndenaren verontwaardigd over plan betoncentrale in woonwijk

LIJNDEN, dinsdag 12 mei 2009

Inwoners van Lijnden hebben massaal protest aangetekend tegen het plan om een grote betoncentrale te bouwen tussen de woonhuizen in het dorp. De verontwaardiging in het dorp is groot nu Cementbouw, onderdeel van de aan de Ierse beurs genoteerde bouwgigant CRH, een milieuvergunning heeft aangevraagd bij Gedeputeerde Staten van Noord-Holland. Het steekt de inwoners bovendien dat ze op geen enkele wijze zijn geïnformeerd door Cementbouw of CRH over het plan.

"Het is onbegrijpelijk dat Cementbouw tussen de woonhuizen een grote betoncentrale wil bouwen", stelt Marc van Amesfoort, die namens de bewoners het protest coördineert. " Zware industrie hoort niet thuis in een woonwijk, daar zijn industrieterreinen voor. Als cementwagens tachtig keer per dag af en aan rijden van zes uur in de ochtend tot negen uur 's avonds wordt het hier levensgevaarlijk. We wonen hier aan een smalle dijk waar het nu al druk is door het sluipverkeer. Als daar straks ook nog cementwagens over gaan denderen, vrezen we voor de veiligheid van fietsers en vooral van onze kinderen. Het enige alternatief om naar school te gaan, is via de dijk. En dat gaat onherroepelijk een keer ernstig fout."

Instortingsgevaar

Daarnaast wijst Van Amesfoort ook op het gevaar voor de woningen langs de dijk. "De woningen zijn niet onderheid, maar zijn gebouwd op betonnen platen zoals dat destijds moest. Door de trillingen van het zware verkeer ontstaan er scheuren in muren en plafonds. Bovendien verzakken de huizen en gaan scheef staan. Met het huidige verkeer zitten we ook regelmatig te schudden in onze stoel als er een vrachtwagen voorbij komt. Je moet er toch niet aan denken als dat tachtig keer per dag gebeurt. Dan vrees ik dat we rekening moeten houden met instortingsgevaar. Ook daalt de waarde van de huizen flink door de komst van een betoncentrale in een woonwijk. "

Mooie woorden

Van Amesfoort: "Frappant is dat het bedrijf CRH op haar eigen website aangeeft altijd oprecht rekening te willen houden met de belangen en meningen van inwoners van de gemeenschap waarin zij een vestiging heeft. Dat blijken dus alleen maar mooie woorden, want iedereen die hier poolshoogte komt nemen, ziet meteen dat zware industrie hier absoluut niet past."

Van Amesfoort rekent op de steun van Gedeputeerde Staten en de gemeente om een stokje voor het plan te steken. "Desalniettemin hebben we een advocaat in de hand genomen om alvast te berekenen welke schade wij in Lijnden kunnen claimen doordat de huizenprijzen dalen of zelfs onverkoopbaar worden. En door de scheuren die ontstaan door het zwaar transport. De schatting ligt nu al op ettelijke tientallen miljoenen euro's."