Uit de economische dip

Amsterdam, 12 mei 2009

Consumenten zijn minder somber gestemd over de economie. Dat is terecht omdat de economie in rustiger vaarwater komt. Toch is de recessie niet voorbij en zal de werkloosheid nog oplopen.

Consumenten zien de economie er niet goed voorstaan. Dat blijkt uit de ING Vraag van Vandaag van maandag. Van de 62.500 respondenten vindt 45% dat de economie er matig tot slecht voorstaat. Een op de twaalf (8%) noemt de situatie zelfs zeer slecht. Daarmee is in totaal meer dan de helft van de gepeilde bezoekers pessimistisch. Een derde (32%) van de respondenten heeft een neutrale opvatting. In totaal een op de zeven (14%) bekijkt het van de zonnige kant en ziet de situatie als redelijk tot goed (11%) of zeer goed (3%). Hoewel de respondenten per saldo negatief zijn, is de stemming wel verbeterd.

Dieptepunt voorbij?

De stemming over de economie lijkt over het dieptepunt van februari heen te zijn. Toen waren er veel meer pessimisten (73%) dan optimisten (9%). Het verschil bedroeg 64%. De afgelopen maanden is het sentiment verbeterd en inmiddels overtreft het aantal pessimisten het aantal optimisten nog maar met 39%. Die verbetering is ook ergens op gestoeld. In de economie lijkt een bodem in zicht. De ongekende snelheid waarmee de economie de afgelopen twee kwartalen verslechterde neemt duidelijk af. Maatregelen van overheden wereldwijd werpen vruchten af en zorgen voor stabilisatie. Ook de beurs heeft de afgelopen maanden een flinke opleving laten zien, wat bijvoorbeeld de problemen van pensioenfondsen weer vermindert. Dat zijn dus verschillende redenen voor een minder somber economisch sentiment. Het ING Economisch Bureau gaat er vanuit dat de recessie in Nederland begin volgend jaar voorbij is, al groeit de economie in 2010 nog onvoldoende om oplopende werkloosheid te voorkomen.

© 2009 ING Economisch Bureau