Ingezonden persbericht


P E R S V E R K L A R I N G

Utrecht, dinsdag 12 mei 2009

De Centrale Raad van Beroep heeft op 7 mei het hoger beroep tegen het ontslag van een voormalig docente van het Vader Rijn College, onderdeel van NUOVO, afgewezen. De schoolleiding is daarmee (opnieuw) in het gelijk gesteld.

Het bevoegd gezag en de school zijn blij met deze uitspraak, met name omdat de Centrale Raad zich zo duidelijk heeft uitgesproken over de principiële kant van de kwestie van het handenschudden.

De Commissie Gelijke Behandeling oordeelde eerder in november 2006 dat de school niet van een islamitische docente mocht eisen dat zij in voorkomende situaties handen geeft. Het niet geven van een hand aan personen van het andere geslacht is voor sommige moslims immers een geloofsuiting. Door te eisen dat docenten handen geven, zou indirect onderscheid worden gemaakt op grond van godsdienst terwijl. Om een respectvolle omgang met elkaar te bereiken werd het geven van een hand niet als het passende middel aangemerkt. De naar aanleiding van deze zaak ontstane onrust en de onverenigbaarheid van de standpunten van enerzijds de school en het bestuur en anderzijds de docente, leidden uiteindelijk tot het ontslag van de docente in februari 2007.

De Centrale Raad van Beroep heeft nu aangegeven dat er inderdaad sprake is van een geloofsuiting, maar omdat deze geloofsuiting zich in de openbaarheid manifesteert en anderen erbij betrokken zijn, komt de Raad tot een andere afweging; Zij weegt het belang van het individu en de school tegen elkaar af en komt daarbij tot de conclusie dat het in de gegeven omstandigheden ter voorkoming van segregatie en ter bevordering van de duidelijkheid in een multiculturele schoolgemeenschap zoals het Vader Rijn College is, vanuit pedagogisch oogpunt van belang is duidelijkheid over de omgangsvormen te geven en uniformiteit te stellen boven diversiteit. Voor de keuze van het uniforme begroetingsvoorschrift is aangesloten bij de in Nederland gebruikelijke algemeen geaccepteerde fatsoens- en omgangsvormen.

De school en het schoolbestuur achten het vanuit pedagogisch oogpunt van belang dat een docent in het kader van zijn voorbeeldfunctie aan volwassen personen van het andere geslacht in voorkomende situaties zoals diploma-uitreikingen en dergelijke, de hand geeft. NUOVO heeft eerder -in overleg met de scholen- haar omgangs- en integriteitscode hierop aangepast door helder en transparant de normen en waarden te verwoorden waar het openbaar onderwijs op de scholen van NUOVO voor staan. Deze code is te vinden op de website www.nuovo.eu. De volledige uitspraak van de Centrale Raad van Beroep is te vinden op www.rechtspraak.nl

Bevoegd gezag:
NUOVO, stichting openbaar voortgezet onderwijs Utrecht Postbus 1415
3500 BK UTRECHT
Contactpersoon: Voorzitter College van Bestuur: dhr. Dr. J. Kaldewaij Tel. 030 - 2969041

School:
Vader Rijn College
Vader Rijndreef 9
3561 XB UTRECHT
Contactpersoon: Directeur dhr. B. Engbers
Tel. 030 - 2646125

---- --