Algemene Onderwijsbond

Utrecht, 12-05-2009

Rapport Inspectie bevestigt onrust over passend onderwijs

Het personeel van scholen worstelt met de breedte van hun taken. De Inspectie van het Onderwijs vindt dat scholen zich op hun kerntaak moeten concentreren. Die conclusie komt uit haar Jaarverslag 'De staat van het Nederlandse onderwijs.' De Inspectie signaleert problemen met de aanpak van zorgleerlingen. Verder blijft het aantal zwakke en zeer zwakke scholen onverminderd te hoog. De Algemene Onderwijsbond (AOb) wil duidelijk omschreven grenzen aan de taak van het onderwijs. "Je wilt aan elke leerling goed aandacht besteden. Alle leerlingen verdienen de juiste aandacht, ook de hoogvliegers en de zorgleerlingen," zegt AOb-voorzitter Walter Dresscher.

De AOb pleit voor beter bestuur op het gebied van zorgleerlingen. Dat betekent minder bureaucratie en meer aandacht voor het individu. Dat vergt veel van directie en de professional. Zorgleerlingen krijgen volgens de Inspectie lang niet altijd de aandacht die ze nodig hebben. De Inspectie toont aan dat veel scholen en hun besturen nog niet klaar zijn om in 2011 de verantwoordelijkheid op zich te nemen voor dit passend onderwijs. Het is alle betrokkenen eigenlijk onduidelijk waar de verantwoordelijkheid van een school voor de zorg voor leerlingen begint en waar deze ophoudt. Dat vraagt meer dan alleen oordelen op basis van onderwijskundige rapporten. De AOb roept de overheid op duidelijk de taak van de school te definiëren en zo de verantwoordelijkheid te nemen voor een goede invoering van passend onderwijs.

Zwakke scholen
Het aantal zwakke scholen is ongeveer gelijk gebleven. De Inspectie gaat niet alleen de zeer zwakke scholen onder verscherpt toezicht plaatsen, maar ook de zwakke scholen intensiever volgen om te voorkomen dat het mis gaat. De AOb pleit ervoor om het onderwijzend personeel hier een duidelijke rol te geven, zowel in de signalering dat een school in de problemen dreigt te komen, als bij het opstellen van verbeterplannen.

Meer informatie :
Jurjen van den Bergh, persvoorlichter AOb
06 229 915 79 / 030 29 89 210