TNS NIPO

Persbericht TNS NIPO

Amsterdam, 12 mei 2009

Kredietcrisis laat sporen na op woningmarkt

Potentiële kopers stellen het kopen van een nieuwe woning uit. Dat doen ze, omdat ze verwachten dat de huizenprijzen nog verder zullen dalen, of omdat ze uit financieel oogpunt liever nog even in de huidige woning blijven zitten. Bovendien is het hypotheekbedrag dat banken verlenen, dusdanig verlaagd dat de beoogde woning er soms niet meer van kan worden bekostigd. Dit blijkt uit onderzoek dat TNS NIPO uitvoerde onder 1.356 huishoudens, die in 2008 een hypotheek afsloten of zich op het afsluiten van een hypotheek oriënteerden.

In 2008 waren 246.000 Nederlanders actief bezig met een hypotheek voor de aankoop van een nieuwe woning. Het blijkt dat de helft (51%) van deze Nederlanders de koop van een nieuwe woning heeft uitgesteld. Dat deden ze, omdat ze verwachten dat de prijzen op de woningmarkt nog verder zullen dalen. Ook geeft 53 procent aan dat men vanuit financieel oogpunt liever nog even in de huidige woning wil blijven. Voor maar liefst 76.000 zoekende Nederlanders (31%) is de beoogde woning niet meer binnen bereik, als gevolg van de kredietcrisis. Het bedrag dat aan hypotheek wordt verstrekt, is zo omlaag gegaan dat men de woning die men op het oog had, er niet van kan betalen.

Situatie op woningmarkt beïnvloedt afsluiten hypotheek Van de 246.000 huishoudens die zich in 2008 oriënteerden op een hypotheek voor een nieuwe woning, heeft ongeveer de helft (117.000) ook daadwerkelijk een offerte aangevraagd. Als reden waarom men nog niet daadwerkelijk een hypotheek heeft afgesloten, geeft 42 procent aan nog bezig te zijn met zoeken of beslissen. 25 procent zegt nog geen hypotheek te hebben afgesloten als gevolg van de huidige situatie op de woningmarkt, en vijftien procent heeft als argument dat de huidige woning nog niet is verkocht. Voor één op de tien (11%) ligt de beoogde woning boven budget. Acht procent zegt dat de hypotheekverstrekker het bedrag niet wilde verstrekken, of vindt zelf de kosten van de hypotheek toch te hoog.

Achteraf gezien hadden 28.000 huizenkopers in 2008 liever geen huis gekocht Ongeveer 28.000 van de 196.000 huishoudens die in 2008 een huis kochten, hadden de koop van hun nieuwe woning achteraf gezien liever uitgesteld vanwege de kredietcrisis. Ze waren de huidige hypotheek liever niet aangegaan.

Bij publicatie of verspreiding graag de bron TNS NIPO vermelden.