Ingezonden persbericht


Bericht voor de pers

Volwassenen te vaak onbeschermd in de zon

Aantal gevallen van huidkanker stijgt nog steeds

Amsterdam - 12 mei 2009 - Volwassenen zijn redelijk goed op de hoogte van de risico's van te veel zon, maar handelen hier niet naar, zo blijkt uit onderzoek. Ruim 40 procent van de volwassen Nederlanders beschermt zich niet goed wanneer ze bijvoorbeeld naar het strand of zwembad gaan. Jaarlijks dienen zich 36.000 nieuwe gevallen van huidkanker aan. 90 Procent daarvan is gerelateerd aan de totale hoeveelheid UV-straling die iemand in de loop van zijn leven oploopt. KWF Kankerbestrijding start daarom deze week haar campagne om volwassenen aan te zetten tot betere zonbescherming. Want het is nooit te laat om jezelf tegen te veel zon te beschermen om huidkanker te voorkomen.

www.zonverstandig.nl
In de campagne die deze week van start gaat, is de internetsite leidend. Op www.zonverstandig.nl kunnen mensen zich aanmelden voor een gratis zonkrachtbericht per sms, e-mail, widget of twitter. Als het KNMI een hoge zonkracht voorspelt - en de kans op verbranden dus groot is - stuurt KWF Kankerbestrijding een bericht, zodat Iedereen er op tijd bij kan zijn om die dag extra maatregelen te nemen tegen verbranding. Om volwassenen te wijzen op de gevaren van zonverbranding tijdens het recreatief buitenzijn, hangen op diverse locaties in Nederland posters die aandacht vragen voor een goede zonbescherming. Dat kan zijn tijdens een middagje fietsen, varen of wandelen. KWF Kankerbestrijding heeft fietsverhuurbedrijven, campings, bootverhuurbedrijven en buitenfestivals gevraagd om de posters op te hangen om mensen te herinneren aan het belang van goede zonbescherming.

Toename huidkanker

Tussen 1989 en 2006 is het aantal patiënten dat in Nederland met huidkanker gediagnosticeerd wordt, toegenomen van ongeveer 15.000 naar ongeveer 36.000 patiënten per jaar. Dit is meer dan een verdubbeling. Huidkanker valt grofweg onder te verdelen in 3 typen: het relatief onschuldige basaalcelcarcinoom, het agressievere plaveiselcelcarcinoom en de agressiefste soort is het melanoom. De kans op het krijgen van huidkanker is vrij hoog: ongeveer 1 op de 250 Nederlanders zal vóór het 80e levensjaar een melanoom ontwikkelen. Voor het basaalcelcarcinoom is dit 1 op de 7 en voor de overige huidtumoren 1 op de 180. Onderstaande grafiek toont dat het totaal aantal patiënten met huidkanker jaarlijks blijft toenemen.

Uitnodiging voor de redactie

KWF Kankerbestrijding heeft als onderdeel van de zon verstandig campagne ook een kindercampagne ontwikkeld. Deze campagne gaat van start op donderdag 14 mei a.s. bij basisschool Ten Boom in Maarssen. Daar wordt het eerste speciale kindersmeerstation overhandigd aan leerlingen van groep 1 en 2. De leerlingen van de school zullen daarna in het speelkwartier de uitdaging aangaan om zo veel mogelijk schaduw op hun schoolplein te maken

Indien u hierbij aanwezig wilt zijn (start om 10.30 uur), dan horen wij dit graag zodat we op uw komst kunnen rekenen. Mocht deze datum of locatie niet in uw agenda passen, dan is er de mogelijkheid in de daarop volgende dagen aanwezig te zijn bij de overhandiging van nog een viertal smeerstations op basisscholen verspreid in Nederland. Voor informatie over de exacte locatie en data kunt u bellen met Marjolijn Swart op (020) 570 0448 of 06 420 82 894 of via mswart@kwfkankerbestrijding.nl.