Provincie Antwerpen


12 mei 2009

2,74 % van Antwerpse pasgeborenen hebben een aangeboren afwijking

Provincie Antwerpen blijft hoger liggen dan Europees gemiddelde

De provincie publiceerde zopas het Eurocat rapport. In dit rapport staat hoeveel kinderen in de provincie Antwerpen met een afwijking worden geboren. Voor de periode 1989 tot 2007 is dit 2,74%. De meest geregistreerde afwijkingen in onze regio zijn deze van het hart- en vaatstelsel, gevolgd door afwijkingen van de ledematen. Het Antwerpse gemiddelde blijft constant maar ligt iets hoger dan het Europese gemiddelde dat 2,28 % bedraagt. Het Provinciaal Instituut van de Hygiëne onderzocht afgelopen jaar bijkomend of het gebruik van een medicijn tegen epilepsie het risico op gespleten lip/verhemelte verhoogt. Dit blijkt niet het geval.

Sinds 1989 registreert de provincie Antwerpen, in samenwerking met de Universiteit Antwerpen, aangeboren afwijkingen bij kinderen volgens het Eurocat-registratiesysteem (European surveillance of Congenital Anomalies). Doel van de registratie is te komen tot een opvolging van aangeboren afwijkingen in de provincie Antwerpen. Voorbeelden van deze aangeboren afwijkingen zijn: open ruggetje, gespleten lip, hartafwijkingen, klompvoetjes, syndroom van Down, ... . Onze regio is het enige register voor Vlaanderen.

Voorkomen van aangeboren afwijkingen over de jaren vrij constant Naar jaarlijkse gewoonte werd het rapport opgemaakt met de resultaten van de afgelopen jaren. Van 1989 tot en met 2007 werden 7061 kinderen met een aangeboren afwijking geregistreerd op 258.087 geboorten: 2,74%. Het Europese gemiddelde voor die periode bedroeg 2,28%. Het voorkomen van aangeboren afwijkingen blijft over de jaren vrij constant. De meest geregistreerde afwijkingen in onze regio zijn deze van het hart- en vaatstelsel, gevolgd door afwijkingen van de ledematen.

Vergelijking met Europa
In vergelijking met de totale Europese Eurocat gegevens merken we een lager voorkomen van afwijkingen van het hart, van het spijsverteringsstelsel en van de chromosomen. Een aantal afwijkingen waaronder ledemaatafwijkingen komen in Antwerpen meer voor dan gemiddeld binnen Eurocat. Dit geldt bijvoorbeeld voor klompvoetjes, heupkop die los zit in de heupkom en 6 vingers of 6 teentjes. Verder merken we ook een hoger voorkomen van afwijkingen van het zenuwstelsel, van het urinair- en genitaal stelsel, van het spier-skeletstelsel. Ook een gespleten lip komt meer voor.

Eurocat Antwerpen werkte mee aan een studie het risico op gespleten lip/verhemelte bij gebruik van een medicijn tegen epilepsie. Er werden geen bewijzen gevonden voor een verhoogd risico op het voorkomen van een gespleten lip/verhemelte bij gebruik van lamotrigine, een medicijn tegen epilepsie. Perscontact:
Provinciaal Instituut voor Hygiëne, Kronenburgstraat 45, 2000 Antwerpen Contactpersoon: Vera Nelen, tel. 03 259 12 73, e-mail: vera.nelen@pih.provant.be

Verantwoordelijke gedeputeerden:

Jos Geuens, sp.a, gedeputeerde bevoegd o.a. voor leefmilieu tel. 03 240 52 55

Marc Wellens, cd&v, gedeputeerde bevoegd o.a. voor gezondheid tel. 03 240 52 48
Het volledige rapport met resultaten van de registratie van aangeboren afwijkingen kunt u bekomen op eenvoudige aanvraag.