Persbericht: Prinses Astrid aanvaardt de toetreding tot het Erebestuur van het International Paralympic Committee

12/05/2009 15:37

Vlaamse Liga Gehandicaptensport vzw

Anne d'Ieteren en Denis Jaeken, respectievelijk voorzitter en uittredend voorzitter van het Belgian Paralympic Committee (BPC) waren op 27 april aanwezig bij het bezoek van Philip Craven, voorzitter van het International Paralympic Committee (IPC) aan België. Zij hadden in Brussel een afspraak met Hare Koninklijke Hoogheid (HKH) Prinses Astrid om te praten over sport voor mensen met een handicap.

Tijdens de vergadering werd stilgestaan bij verschillende aspecten van sport voor mensen met een handicap op nationaal en internationaal vlak. Bovendien accepteerde HKH Prinses Astrid de uitnodiging om lid te worden van het Erebestuur van het International Paralympic Committee.

Door de toetreding aanvaardt HKH Prinses Astrid een ambassadeursfunctie voor de Paralympische Beweging. De huidige leden van het erebestuur zijn HKH prinses Margriet van Nederland, HKH Groot Hertogin Maria Teresa van Luxemburg, HKH Kroonprinses Victoria van Zweden, Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Albert van Monaco, sopraan Maria Guleghina, voormalig voorzitter van de World Bank James Wolfensohn, HKH Prinses Haya Bint Al Hussein van Jordanië, zakenvrouw Thérèse Rein en Hassan Ali Bin Ali, voorzitter van het Shafallah Centre for Children with Special Needs.

Als ambassadrice zal HKH Prinses Astrid het IPC en het BPC helpen om de Paralympische Waarden moed, vastberadenheid, inspiratie en gelijkheid aan het groot publiek kenbaar te maken.

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Astrid zei: "Moed is één van de kwaliteiten dat ik het meest respecteer in mensen. Wanneer ik spreek met sporters met een handicap valt deze kwaliteit me steeds op. Hun moed en toewijding voor de sport moet een inspiratiebron zijn voor iedereen."

"Ik ben verheugd om HKH prinses Astrid welkom te heten in onze familie. Zij zal ons helpen om de Paralympische Beweging te ontwikkelen. In naam van de Paralympische Beweging, wil ik haar bedanken voor het aanvaarden van de uitnodiging. Haar steun is belangrijk om de Paralympische Sport blijvend over de internationale agenda te plaatsen.", zei Philip Craven.

Het International Paralympic Committee, als koepelorganisatie voor de Paralympische Beweging, besloot in 2003 om een Erebestuur op te richten. De leden van dit Erebestuur ondersteunen het IPC door hun invloed en hun netwerk. Deze elementen kunnen een rol spelen bij de sensibilisatie rond het onderwerp en de fondsenwerving in functie van sport voor mensen met een handicap.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel