Provincie Friesland

PERSBESLUITENLIJST

Het College van Gedeputeerde Staten heeft op
12 mei 2009 het volgende besloten:

Mededelingen
Gedeputeerde Staten hebben de besluitenlijst van de GS-vergadering van 21 april 2009 vastgesteld.
Besluitenlijst beschikbaar


1. Gedeputeerde Staten stemmen in met startnotitie MER Skûlenboarch/Westkern Gedeputeerde Staten hebben ingestemd met de startnotitie MER Skûlenboarch/ Westkern en deze vrijgegeven voor inspraak. Provincie Fryslân heeft de MER-startnotitie opgesteld om een integrale gebiedsontwikkeling te kunnen realiseren rondom beide bedrijventerreinen. Dit is gebeurd in nauw overleg met de gemeenten Tytstjerksteradiel en Achtkarspelen. Beide gemeenten, het bedrijfsleven, belangenorganisaties en inwoners van het gebied hebben tijdens informerende en opiniërende bijeenkomsten hun inbreng geleverd voor de inhoud van de startnotitie MER.
Persbericht beschikbaar


2. 46.000 euro voor gebiedsontwikkeling Rottige Meente De provincie Fryslân stelt 46.000 euro beschikbaar aan de gemeente Weststellingwerf voor de verdere uitwerking van het gebiedsontwikkelingsproces Rottige Meente. Uitgangspunt is om het natuurgebied Rottige Meente onderdeel te maken van het Nationaal Park Weerribben-Wieden. Hierover worden op ambtelijk en bestuurlijk niveau gesprekken gevoerd. De integrale gebiedsontwikkeling voor dit natuurgebied in Zuid-Friesland biedt kansen voor natuur, recreatie, toerisme en landbouw. Het is de bedoeling om later dit jaar een intentieovereenkomst te ondertekenen over de doelen en het proces van het gebiedsontwikkelingsproces.


3. Provincie Fryslân stelt subsidie beschikbaar voor tankstations duurzame brandstoffen De provincie Fryslân stelt E 170.000,-- beschikbaar voor tankstations die aardgas, biodiesel of bio-ethanol gaan verkopen. Met deze subsidie wil de provincie de realisatie van duurzame tankstations in Fryslân stimuleren.
Persbericht beschikbaar


4. Provincie stelt E 576.500 beschikbaar voor Swette gebied Gedeputeerde Staten van de provincie Fryslân hebben het deelplan Swette gebied vastgesteld. Het deelplan maakt onderdeel uit van het landinrichtingsproject Swette-de Burd en bevat een pakket aan maatregelen voor de toekomstige inrichting van het Swette gebied. Gedeputeerde Hans Konst is tevreden over de maatregelen: "Met de geplande werkzaamheden kunnen we de inrichting van het Swette gebied afronden. Het geeft een impuls aan toekomstige ontwikkelingen, bijvoorbeeld op het gebied van landbouw. Ook realiseren we onze natuurdoelen in het kader van de Ecologische Hoofdstructuur. De schop gaat medio 2009 de grond in." Gedeputeerde Staten stellen een bedrag beschikbaar van E 576.500 uit het budget Inrichting Landelijk Gebied. Persbericht beschikbaar


5. Dokkum 3D om meer toeristen te trekken
De provincie Fryslân kent E 200.000 toe aan het project Dokkum Online 3D, dat als doel heeft om toeristen te verleiden naar Dokkum te komen na het zien van een driedimensionale versie van deze Elfstedenstad op internet. Als de toeristen eenmaal echt in de stad zijn, krijgen zij via Wifi-hotspots ter plaatse relevantie informatie aangeboden over cultuur, historie, toerisme en streekproducten. Persbericht beschikbaar

---- --
Beslutelist gearkomste fan D.S. 21 april 2009

Ofwêzich: CvdK

---
Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid)

---


1. a. Aktiviteitenkalinder.

b. Utnoegings.

c. Beslutelist fan 14 april 2009.
Wurdt wizige fêststeld.

d. Parsebeslutelist fan 14 april 2009.

BESPREKPUNTEN

BC-staf B1. Vergadering van Provinciale Staten op 22 april 2009. (Allen)
Koarte gearfetting fan it ûnderwerp:
Dit stuk betreft de uitnodiging, de agenda, eventueel vragen voor het vragenuurtje en (aankondigingen van) interpellatieverzoeken, initiatiefvoorstellen en dergelijke, alsmede wat daaraan mogelijk nog binnenkomt en nagezonden wordt. Ook andere ontwikkelingen kunnen aanleiding zijn tot voorbeschouwing.

D.S. beslute:
de agenda voor kennisgeving aan te nemen.

KTU B2. Antwurd Steatefragen FNP Post Plaza en it brûken fan it Frysk. (De Vries)
Koarte gearfetting fan it ûnderwerp:
It kolleezje fan Deputearre Steaten jout antwurd op de fragen fan de FNP nei oanlieding fan de opskuor yn it nijs dat Post Plaza it ûnderling praten fan it Frysk ûnder it personiel ferbiede soe. Yn de beäntwurding wurdt yngien dat it kolleezje net fan doel is om gjin tsjinsten mear fan Post Plaza ôf te nimmen, omdat der yn `e praktyk gjin sprake fan in ferbod is.

D.S. beslute:
de antwurden fêst te stellen.

Proseduere:
Tastjoere oan Provinsjale Steaten.
gearkomste fan D.S. 21 april 2009


- 2 -


---
Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid)

---

Landelijk Gebied Beleid B3. Beantwoording vragen VVD Statenfractie m.b.t. beheerplannen (Konst) Natura 2000.

Koarte gearfetting fan it ûnderwerp:
In bijgevoegde brief wordt antwoord gegeven op de door de VVD Statenfractie gestelde vragen.

D.S. beslute:
de antwoorden vast te stellen.

Proseduere:
Toezenden aan Provinciale Staten.

Bouwurk GB3. Kwartaalrapportage 28 februari 2009. (Schokker)
Koarte gearfetting fan it ûnderwerp:
Gedeputeerde Staten informeren Provinciale Staten éénmaal per kwartaal over Bouwurk. Deze kwartaal-/managementrapportage is opgesteld nadat de ver/nieuwbouw van het provinciehuis is gegund aan de aannemerscombinatie Provinciehuis Fryslân, met FRISO als penvoerder. De rapportage heeft betrekking op de periode van 31 oktober 2008 tot en met 28 februari 2009. In de rapportage wordt de stand van zaken weergegeven na ondertekening van de aannemingsovereenkomst. Ook wordt ingegaan op de onderhandelingsprocedure die heeft plaatsgevonden vooraf aan de gunning en er wordt een doorkijk gemaakt naar het vervolgt van het project.

D.S. beslute:

1. de managementrapportage voor kennisgeving aan te nemen;
2. de kwartaalrapportage voor de leden van Provinciale Staten vast te stellen;

3. de brief voor de leden van Provinciale Staten vast te stellen.

Proseduere:
Toezenden aan Provinciale Staten.

gearkomste fan D.S. 21 april 2009


- 3 -


---
Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid)

---

PPLG B4. Skriftlike fragen FNP-fraksje kêst 39 Reglemint fan Oarder oer (Konst) beswier en berop by agrarysk natuerbehear.

Koarte gearfetting fan it ûnderwerp:
De Steatefraksje fan it FNP freget oandacht foar saken oer beswier en berop bij agrarysk natuerbehear. De antwurden binne oanjûn yn'e tajekke brief oan de Steatefraksje.

D.S. beslute:
de antwurden fêst te stellen.

Proseduere:
Tastjoere oan Provinsjale Steaten.

gearkomste fan D.S. 21 april 2009


- 4 -


---
Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid)

---

Complexe projecten GB4. Tracévaststelling N381 Donkerbroek-Oosterwolde. (Adema)
Koarte gearfetting fan it ûnderwerp:
Op 18 juni 2008 hebben Provinciale Staten het tracé van de N381 op het noordelijke en zuidelijk deel vastgesteld. Nu ligt de tracékeuze voor het middendeel van de N381 voor (Donkerbroek - Oosterwolde). In de Projectnota/ MER N381 Donkerbroek- Oosterwolde zijn 11 tracéalternatieven onderzocht. Op basis van de uitkomsten van het MER, de kansen voor gebiedsontwikkeling rond Donkerbroek, kosten, toekomstvastheid, het draagvlak en de adviezen, wordt geadviseerd te kiezen voor tracéalternatief W1. Omdat voor alle deeltrajecten (noord, midden en zuid) nog scopevraagstukken voorliggen, wordt de komende weken nagegaan wat hiervoor de technische en ruimtelijke mogelijkheden zijn, alsmede de financiële consequenties in het kader van de totale raming, zodat daarover in het kader van het Realisatiebesluit (Provinciale Staten, september 2009) definitieve besluitvorming kan plaatsvinden. Ook wordt uw college geadviseerd in te stemmen met de Startnota Gebiedsontwikkeling N381 en de benoeming van mevr. T. Bijstra tot voorzitter van de gebiedscommissie N381.

D.S. beslute:
in te stemmen met:

1. het vaststellen van tracé W1 (inclusief een reservering voor een 2x2 baansweg) van de N381 tussen Donkerbroek (t.p.v. de Moskoureed) en Oosterwolde (t.p.v. de Duistereweg);
2. de concept Reactienota op de Projectnota/MER N381 Donkerbroek ­ Oosterwolde;

3. de Startnota Gebiedsontwikkeling N381;

4. het aanstellen van mw. T. Bijstra als voorzitter van de gebiedscommissie N381;

5. het concept Statenvoorstel en ­ besluit (financiële paragraaf aanpassen);

6. gedeputeerde Adema te mandateren voor het aanpassen van het Statenvoorstel en de concept Reactienota.

Proseduere:
Te zijner tijd toezenden aan Provinciale Staten.
gearkomste fan D.S. 21 april 2009


- 5 -


---
Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid)

---

Ruimte B5. Beantwoording Statenvragen van CDA en PvdA over windenergie. (Konst)
Koarte gearfetting fan it ûnderwerp:
Op 4 maart zijn schriftelijke vragen over windenergie ontvangen van F. Teernstra (CDA) en H. van Asten (PVDA). Middels bijgaande brief worden deze vragen beantwoord.

D.S. beslute:
de antwoorden vast te stellen.

Proseduere:
Toezenden aan Provinciale Staten.

Ruimte B6. Startnotitie Windstreek 2011. (Konst)
Koarte gearfetting fan it ûnderwerp:
Bij de behandeling van de evaluatie van Windstreek 2000 hebben Provinciale Staten Gedeputeerde Staten gevraagd om een nieuw beleid voor windenergie voor te bereiden. Ten behoeve van de kaderstelling door Provinciale Staten is een startnotitie opgesteld. Hierin worden 4 scenario's voor een nieuw beleid geschetst. Er wordt een voorstel gedaan voor een scenario. In de startnotitie wordt tevens ingegaan op de zogenaamde pijplijnprojecten. Er wordt een voorstel gedaan hoe hiermee omgegaan kan worden.

D.S. beslute:

1. de startnotitie Windstreek 2011 gewijzigd vast te stellen;
2. de startnotitie ten behoeve van de kaderstelling aan Provinciale Staten te zenden;

3. Provinciale Staten voor te stellen te kiezen voor scenario 2;
4. Provinciale Staten voor te stellen ten aanzien van de pijplijnprojecten een overgangsregeling op te nemen in het nieuw op te stellen beleid.

Proseduere:
Toezenden aan Provinciale Staten.
gearkomste fan D.S. 21 april 2009


- 6 -


---
Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid)

---

Zorg en Welzijn B7. Kapitaliseren zelfwerkzaamheid. (Schokker)
Koarte gearfetting fan it ûnderwerp:
Op 12 december 2007 is door Provinciale Staten een motie aangenomen die stelt dat het mogelijk moet worden gemaakt om bij SIF-projecten zelfwerkzaamheid te kapitaliseren. Dit kan op een wijze die in overeenstemming is met de Kadersubsidieverordening pMJP. Dit DS-stik betreft het nemen van het besluit de diverse uitvoeringsregelingen en de ASV aan te passen om deze systematiek binnen alle provinciale beleidsvelden op een uniforme wijze toe te passen.

D.S. beslute:

1. de door de FNP ingediende motie van 12 december 2007 betreffende het kapitaliseren van zelfwerkzaamheid uit te voeren;
2. dit juridisch te formaliseren door aanpassing van de Algemene Subsidie Verordening en de diverse provinciale uitvoeringsregelingen overeenkomstig de wijze zoals verwoord in Kadersubsidieverordening pMJP;

3. eind 2011 een evaluatie uit te voeren;

4. Provinciale Staten van dit besluit per uitgaande brief op de hoogte te stellen.

Proseduere:
Toezenden aan Provinciale Staten.

Landelijk Gebied Beleid B8. Subsidiebijdrage voor Noordelijk agri business platform Agro (Konst) Alliantie.

Koarte gearfetting fan it ûnderwerp:
De stichting Agro Alliantie i.o. heeft de provincie gevraagd om een financiële bijdrage van 112.000 ter realisatie van het Noordelijk agri business platform Agro Alliantie.

D.S. beslute:
een subsidie bijdrage van maximaal 112.000 ter beschikking te stellen ten behoeve van de stichting Agro Alliantie i.o. middels bijgaande brief.

gearkomste fan D.S. 21 april 2009


- 7 -


---
Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid)

---

Ruimte B9. Onderzoek leefbaarheid en Aandachtswijken in steden en dorpen (Konst) van Fryslân.

Koarte gearfetting fan it ûnderwerp:
Tijdens de begrotingsbehandeling 2007 (punt: aanpak herstructurering) kwam bij Provinciale Staten de vraag naar voren in hoeverre in de 6 Friese stedelijke centra ook achterstandswijken aanwezig zijn. Hiernaar is een provinciaal onderzoek uitgevoerd dat mede als een bouwsteen dient voor een Werkplan bestaand bebouwd gebied (één van de 10 Beste Fiersichten van Fryske Fiersichten). Doel van dit provinciale onderzoek is om vanuit meerdere invalshoeken een beeld te geven van de leefbaarheidsituatie in wijken en buurten in steden en dorpen in Fryslân. Op grond hiervan worden indicaties gegeven over de aanwezigheid van aandachtswijken/-buurten in steden en dorpen.

D.S. beslute:

1. kennis te nemen van het onderzoek Leefbaarheid en Aandachtswijken in steden en dorpen van Fryslân;

2. de onderzoeksresultaten aan Provinciale Staten ter kennisneming toe te zenden;

3. gedeputeerde Konst te mandateren de aanbiedingsbrief aan te passen.

Proseduere:
Toezenden aan Provinciale Staten.

ERT B11. Subsidieverlening aan het project "Unieke ontmoeting voor (Galema) toeristen in de Noordelijke Wouden" in het kader van het Regionaal Innovatie Programma Fryslân Fernijt II.

Koarte gearfetting fan it ûnderwerp:
In het kader van het Regionaal Innovatie Programma "Fryslân Fernijt II" leggen wij u het volgende project ter besluitvorming voor: Thema Recreatie & Toerisme: "Unieke ontmoetingen voor toeristen in de Noordelijke Wouden"

D.S. beslute:
het project niet goed te keuren.

gearkomste fan D.S. 21 april 2009


- 8 -


---
Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid)

---

BFT B12. Lange termijnagenda versie april 2009. (Galema)
Koarte gearfetting fan it ûnderwerp:
Sinds december 2008 wordt een lange termijnagenda opgesteld ten behoeve van de leden van Provinciale Staten. Bij de aanbieding van het eerste exemplaar is toegezegd ieder kwartaal een update beschikbaar te stellen. De bijgevoegde versie is uitvloeisel van deze toezegging.

D.S. beslute:

1. de lange termijnagenda, versie april 2009, gewijzigd vast te stellen;
2. de lange termijnagenda via de griffie digitaal ter beschikking te stellen van Provinciale Staten.

Proseduere:
Toezenden aan Provinciale Staten.

Landelijk Gebied Beleid B13. Statenvoorstel startnotitie landbouwnota 2010-2013. (Konst)
Koarte gearfetting fan it ûnderwerp:
Bij de behandeling van de bestuursrapportage in december 2008 is toegezegd dat uiterlijk medio 2010 een nieuwe landbouwnota ter vaststelling aan Provinciale Staten wordt voorgelegd. Het Statenvoorstel bevat voorstellen voor:
· de opzet (een landbouwnota, uitwerking in een landbouwprogramma, onderbouwd met een landbouwverkenning en andere studies); · de inhoudelijke koers (ambitie, doelen en thema's gericht op een duurzame en innovatieve landbouw met kennis als belangrijk product); · de procesmatige aanpak (uitwerking in interactie met de Staten, de agro- sector en de andere stakeholders).
In het GS-stuk wordt op kosten en financiering van de verkenningen en het programma ingegaan.

D.S. beslute:

1. in te stemmen met de voorgestelde dekking van de voorbereidingskosten van de nota, inclusief de begrotingswijziging voor de Waddenglasinkomsten;

2. in te stemmen met de voorgestelde dekking van de uitvoeringskosten van het programma, onder het voorbehoud dat Provinciale Staten de benodigde middelen beschikbaar stellen;

3. in te stemmen met het Statenvoorstel en dit naar Provinciale Staten te sturen.

Proseduere:
Toezenden aan Provinciale Staten.
gearkomste fan D.S. 21 april 2009


- 9 -


---
Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid)

---

Friese Merenproject B14. Overdracht Friese meren. (De Vries)
Koarte gearfetting fan it ûnderwerp:
Op verzoek van Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten is de dienst in gesprek gegaan met de Directie Domeinen (ministerie van Financiën) over overname van de Friese meren door de provincie. Dit overleg heeft geleid tot een gedragen ambtelijk voorstel voor overdracht van het eigendom. Dit voorstel is goedgekeurd door de staatsecretaris van Financiën. In de brief van 23 maart 2009 biedt Domeinen de provincie de meren aan. Voorgesteld wordt in te stemmen met het voorstel van Domeinen omdat: de meren belangrijk zijn voor de provincie Fryslân; de provincie meer zeggenschap krijgt over de meren en na overname slagvaardiger kan opereren; het financieel aantrekkelijk is, de risico's acceptabel zijn en het aanbod reëel is.

D.S. beslute:

1. voornemens te zijn akkoord te gaan met het aanbod van het ministerie van Financiën ten aanzien van de overdracht van het eigendom van de Friese Meren om niet, zoals verwoord in de brief van 23 maart 2009 en dit voornemen voor wensen en bedenkingen voor te leggen aan Provinciale Staten;

2. de dienst opdracht te geven om vastgoedbeleid voor de Friese meren op te stellen;

3. in te stemmen met het voorstel aan Provinciale Staten (ten aanzien van wensen en bedenkingen) en een aangepast kaartje toe te voegen.

Proseduere:
Toezenden aan Provinciale Staten.

HAMMERSTIKKEN

BC-staf H1. SG-lijsten van 11 t/m 17 april 2009. (Allen)
D.S. beslute:
de SG-lijsten vast te stellen.

Ruimte H2. WRO-besluiten van 11 t/m 17 april 2009. (Konst)
D.S. beslute:
de WRO-besluiten vast te stellen.
gearkomste fan D.S. 21 april 2009


- 10 -


---
Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid)

---

ERT H4. Subsidieverlening aan het project "Amber" in het kader van het (Galema) Regionaal Innovatie Programma Fryslân Fernijt II.

Koarte gearfetting fan it ûnderwerp:
In het kader van het Regionaal Innovatie Programma "Fryslân Fernijt II" leggen wij u het volgende project ter besluitvorming voor: Duurzame Energie: "Amber"

Beslút D.S.:
in het kader van het Regionaal Innovatie Programma "Fryslân Fernijt" een maximale bijdrage van 198.985 toe te kennen aan het project "Amber" met inachtneming van de voorwaarden voor uitvoering zoals gesteld in bijlage 1.

gearkomste fan D.S. 21 april 2009


- 11 -


---
Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid)

---

O&T/BOM H5. Implementatie Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht (Wabo). (Adema) Faciliteren en regisseren van het proces van samenwerking in uitvoeringsdiensten Vergunningverlening en Toezicht in Fryslân.

Koarte gearfetting fan it ûnderwerp:
Het betreft de uitvoering van de werkzaamheden die nodig zijn om de Wabo verder in te voeren en toe te passen. Tevens gaat het om het faciliteren en regisseren van de landelijk gewenste kwaliteitsverbetering van de uitvoering van Vergunningverlening en Toezicht. Hiertoe zullen robuuste uitvoeringsorganisaties moeten worden opgezet. Aan de provincie wordt daarin een regierol toegekend. De provincie heeft met instemming van de gemeentes deze regierol opgepakt. Voor onze provincie is het van belang dat we straks provinciebreed aan de kwaliteitscriteria kunnen voldoen. Dat betekent sowieso een verbetering van de uitvoeringsorganisatie. De provincie streeft ernaar om het proces rond de Wabo en de robuuste uitvoeringsorganisatie zo uit te voeren dat geen desinvesteringen worden gedaan. Dat betekent dat we er niet voor zijn om tussentijdse bevoegdheden over en weer tussen gemeenten en provincie over te dragen, maar met praktische oplossingen zullen werken. In die lijn adviseert de provincie ook richting het IPO. Wij willen hierbij de Staten informeren over de ontwikkelingen. In de kaderbrief worden de middelen gevraagd, die nodig zijn om de Wabo in te voeren, uitgaande van de meest praktische werkwijze, rekening houdend met de toekomstige uitvoeringsstructuur. Bij dit stuk gaat een begrotingswijziging voor 2009 voor de dekking van de regierol voor de uitvoeringsdiensten. De provincie heeft deze rol in februari op zich genomen. Voor 2010 en verder zijn bedragen opgenomen in de kaderbrief.

Beslút D.S.:

1. kennis te nemen van en in te stemmen met de aanpak van de Wabo en de regievoering en het faciliteren van het proces om te komen tot een robuuste uitvoeringsstructuur;

2. in te stemmen met het Statenvoorstel; gedeputeerde Adema te machtigen tot het doen van redactionele aanpassingen;
3. in te stemmen met bijgevoegde begrotingswijziging voor 2009 voor de voorbereidende werkzaamheden van het faciliteren van de uitvoeringsorganisatie en het provinciale aandelen daarin ( 207.000). Er zal bij verdere uitwerking een beroep worden gedaan op de gemeenten om bij te dragen in de proceskosten.

Proseduere:
Toezenden aan Provinciale Staten.
gearkomste fan D.S. 21 april 2009


- 12 -


---
Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid)

---

BFT H6. Grenscorrectie Stroobos, gemeente Grootegast, ten faveure van de (Galema) gemeente Achtkarspelen.

Koarte gearfetting fan it ûnderwerp:
De verbreding van het PM-kanaal bij Stroobos noopt tot grenscorrectie met gemeente Grootegast. Achtkarspelen krijgt er grondgebied (water) bij, ca. 1 ha. De procedure volgens de Wet algemene regels herindeling (Wet arhi) is van toepassing. Een en ander gebeurt met gesloten beurzen. De colleges van B&W en Gedeputeerde Staten van Groningen hebben schriftelijk laten weten te kunnen instemmen met het afzien van overleg en met de ontwerpgrenscorrectie. (Dit na een brief van Gedeputeerde Staten d.d. 18 november 2008). De procedure wordt nu voortgezet. Betreft toezending herindelingontwerp. De colleges van B&W wordt verzocht dat ter inzage te leggen, terwijl de gemeenteraden en Provinciale Staten worden gewezen op de mogelijkheid om een zienswijze kenbaar te maken.

Beslút D.S.:

1. de ontwerp herindelingregeling (grenscorrectie) vast te stellen;
2. de bijgevoegde brieven, inclusief (bijgevoegde) bijlagen, vast te stellen.

KTU H7. Begrutting 2010 mei Taljochting Tresoar. (De Vries)
Koarte gearfetting fan it ûnderwerp:
Op grûn fan de Mienskiplike Regeling Tresoar (MR) stelt it deistich bestjoer fan Tresoar in ûntwerp begrutting mei taljochting op foar it takommende kalinderjier en stjoert dat nei de minister fan OKW en Provinsjale Steaten. De minister en Provinsjale Steaten kinne harren miening kenber meitsje, wêrnei't it algemien bestjoer fan Tresoar de begrutting mei taljoechting fêststeld.

Beslút D.S.:

1. yn te stimmen mei de Begrutting 2010 mei taljochting Tresoar, en it brief oan it deistich bestjoer fan Tresoar fêst te stellen;
2. de begrutting 2010 mei taljochting foar it hifkjen fan har miening oan Provinsjale Steaten te stjoeren.

Proseduere:
Tastjoere oan Provinsjale Steaten.
gearkomste fan D.S. 21 april 2009


- 13 -


---
Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid)

---

Water H8. Correctie kaarten reserveringzones ontwerp (Schokker) Waterhuishoudingsplan.

Koarte gearfetting fan it ûnderwerp:
In het ontwerp Waterhuishoudingsplan, dat momenteel ter inzage ligt, zijn kaarten van de exacte reserveringszones opgenomen waarop de grenzen van de kustplaatsen zijn aangegeven. Deze zijn ruimer dan in het Streekplan waardoor zal mogen worden gebouwd op locaties waar op dit moment bebouwing niet is toegestaan met het oog op toekomstige dijkversterkingen. De begrenzing van de zones op de kaarten in het ontwerp Waterhuishoudingsplan moet in overeenstemming worden gebracht met de eerder in het kader van Streekplan Fryslân 2007 vastgestelde grenzen.

Beslút D.S.:

1. de bijgevoegde kaarten vast te stellen en de 2de en 3de zin van bladzijde
25 en 111 ("Ten opzichte van de kaartaanduidingen in het Streekplan Fryslân 2007 is hierbij voor de reserveringszones voor gebieden met aaneengesloten bebouwing (kustplaatsen) een wat ruimere begrenzing aangehouden. Op dit punt is sprake van een herziening van het Streekplan") te schrappen;

2. de wijzigingen ter inzage te leggen van 27 april tot 22 juni 2009;
3. de advertentie op 25 april te publiceren;
4. de bijgevoegde brieven over ter visie legging te zenden aan gemeenten, Wetterskip en de andere belanghebbenden;

5. de bijgevoegde mededeling over bovenstaande besluiten aan Provinciale Staten te zenden.

Proseduere:
Toezenden aan Provinciale Staten.

PARSEBESLUTELIST
SKRIFTLIKE MEIDIELINGS


1. Algemien:

a. Planning Tweede Kamer: besproken.

b. Kort verslag Statencommissie Boarger en Mienskip op 15 april 2009: besproken.

c. Adhesiebetuiging gemeenten "Zuidwesthoek" over notitie Taakbewust toekomstbestendig: besproken.

MUNLINGE MEIDIELING

gearkomste fan D.S. 21 april 2009

---- --
PERSBERICHT

Nummer: 140 MtW
Datum: 13 mei 2009

Dokkum 3D om meer toeristen te trekken

De provincie Fryslân kent E 200.000 toe aan het project Dokkum Online 3D, dat als doel heeft om toeristen te verleiden naar Dokkum te komen na het zien van een driedimensionale versie van deze Elfstedenstad op internet. Als de toeristen eenmaal echt in de stad zijn, krijgen zij via Wifi-hotspots ter plaatse relevantie informatie aangeboden over cultuur, historie, toerisme en streekproducten.

Het project, een nieuwe vorm van stadspromotie, is indertijd als idee geopperd bij de Fryske Fiersichten, waarin bewoners en organisaties ideeën konden indienen om van het Fryslân in het jaar 2030 een aangename woon-, werk-, en vakantieplek te maken. De toerist kan thuis via Dokkum 3D alvast een kijkje nemen en op die manier worden verleid. Eenmaal zelf in Dokkum krijgen ze informatie over routes, culturele voorstellingen, monumenten of winkels via een Wifi-systeem aangeboden. Het project, waaraan onder meer het bedrijf Kabelnoord meewerkt, is een proef. Als het een succes blijkt, kan het ook worden toegepast in de elf steden van Fryslân.

De subsidie wordt verstrekt uit het regionaal innovatieprogramma 'Fryslân Fernijt II', dat mede mogelijk wordt gemaakt door de Europese Unie (het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland.

---- --
PERSBERICHT

Nummer: 143 PP
Datum: 12 mei 2009

Provincie Fryslân stelt subsidie beschikbaar voor tankstations duurzame brandstoffen

De provincie Fryslân stelt E 170.000,-- beschikbaar voor tankstations die aardgas, biodiesel of bio-ethanol gaan verkopen. Met deze subsidie wil de provincie de realisatie van duurzame tankstations in Fryslân stimuleren.

'Meters maken daar gaat het ons om. Als wij willen dat bedrijven en consumenten overgaan op duurzame brandstoffen dan kan de provincie faciliteren', aldus gedeputeerde Piet Adema.

Verdeling subsidiebedrag
Het subsidieplafond bedraagt E 170.000,-. Van het beschikbare bedrag is maximaal E 40.000,- beschikbaar voor biodieselvulpunten en maximaal E 40.000,- voor bio-ethanolvulpunten. Voor aardgas geldt, afhankelijk van het aantal aanvragen voor biodiesel en bio-ethanol, een maximum van E 170.000,-. Als voorwaarde aan deze subsidies stelt de provincie onder andere dat de vulpunten na ingebruikname minstens drie jaar in gebruik blijven.

Duurzaam tanken in Fryslân
Op dit moment zijn er vier plaatsen waar duurzame brandstoffen getankt kunnen worden: aardgas, bio-ethanol en biodiesel in Leeuwarden, biodiesel in Harlingen en Sneek en aardgas in Drachten. Voor drie andere locaties: Sneek, Joure en Harlingen zijn er concrete plannen voor een aardgastankstation. Hiervoor is een landelijke subsidie verleend.


100.000 voertuigenplan
Met deze subsidieregeling geeft de provincie uitvoering aan het 100.000 voertuigenplan. Hierin staat de ambitie van de provincies Groningen, Drenthe en Fryslân: in 2015 rijden 100.000 voertuigen op duurzame transportbrandstoffen. Het doel hiervan is een bijdrage leveren aan het verminderen van CO2-uitstoot en schoner en zuiniger omgaan met energie. Ook het opraken van de gangbare fossiele brandstoffen die we nu gebruiken, speelt hierbij mee. Aardgas is dan ook bedoeld als voorloper op groengas.

Aanmelden voor subsidie
Vanaf maandag 25 mei 2009 stelt de provincie de subsidieregeling open. De regeling en het aanmeldingsformulier zijn vanaf maandag 18 mei 2009 te vinden op www.fryslan.nl/duurzameenergie. De aanvragen worden op volgorde van binnenkomst behandeld.

---- --
PERSBERICHT

Nummer: 144 / FP
Datum: 12 mei 2009

Provincie stelt E 576.500 beschikbaar voor Swette gebied

Gedeputeerde Staten van de provincie Fryslân hebben het deelplan Swette gebied vastgesteld. Het deelplan maakt onderdeel uit van het landinrichtingsproject Swette-de Burd en bevat een pakket aan maatregelen voor de toekomstige inrichting van het Swette gebied. Gedeputeerde Hans Konst is tevreden over de maatregelen: "Met de geplande werkzaamheden kunnen we de inrichting van het Swette gebied afronden. Het geeft een impuls aan toekomstige ontwikkelingen, bijvoorbeeld op het gebied van landbouw. Ook realiseren we onze natuurdoelen in het kader van de Ecologische Hoofdstructuur. De schop gaat medio 2009 de grond in." Gedeputeerde Staten stellen een bedrag beschikbaar van E 576.500 uit het budget Inrichting Landelijk Gebied.

De bestuurscommissie Swette-De Burd heeft de maatregelen samen met het Wetterskip Fryslân uitgewerkt. De grondwaterpeilen worden op zowel de landbouw als de natuur afgestemd. Met de betrokken grondeigenaren is overleg gevoerd hoe het grondwaterpeil gekoppeld kan worden aan het gebruik van de agrarische gronden. Verder zijn in een deel van Swette gebied goede mogelijkheden voor particulier natuurbeheer en duurzame landbouw. Het gaat om een gebied van ongeveer 100 hectare. Ook is er ook aandacht voor de natuur. De natuurgebieden Unlân fan Jelsma en Kobbelân worden versterkt en uitgebreid en een oostelijke strook langs de Botmar wordt opnieuw ingericht. En er wordt gewerkt aan het verbeteren van de oevers en kaden in het gebied.

De rijksbijdrage voor de uitvoering van de tweede module Swette-de Burd is ontoereikend om alle geplande maatregelen voor het Swette gebied uit te voeren. Daarom heeft de bestuurscommissie Swette-de Burd het deelplan Swette gebied opgesteld, als aanvulling op de uitvoering van de tweede module Swette-de Burd. Er zijn samenhangende maatregelen geformuleerd over de landinrichting, waterbeheersing en inrichting van het Swette gebied. De maatregelen voor de waterbeheersing en voor de natuur zijn in lijn met het concept ruilplan dat de toekomstige inrichting van het gebied beschrijft.

In 2000 is het raamplan en de eerste uitvoeringsmodule herinrichting Swette-de Burd vastgesteld door Gedeputeerde Staten. Het raamplan voorziet in de inrichting van de Noarder Burd met de primaire functie natuur, van de Suder Burd met de functie recreatie, van It Eilân met de primaire functie natuur en van het Swette gebied met de primaire functie landbouw. Het raamplan wordt uitgevoerd in modules die een pakket aan maatregelen bevatten voor een periode van 4 jaren.

---- --
PERSBERICHT

Nummer: 139 AW
Datum: 12 mei 2009

Gedeputeerde Staten stemmen in met startnotitie MER Skûlenboarch/Westkern

Gedeputeerde Staten hebben ingestemd met de startnotitie MER Skûlenboarch/ Westkern en deze vrijgegeven voor inspraak. Provincie Fryslân heeft de MER-startnotitie opgesteld om een integrale gebiedsontwikkeling te kunnen realiseren rondom beide bedrijventerreinen. Dit is gebeurd in nauw overleg met de gemeenten Tytstjerksteradiel en Achtkarspelen. Beide gemeenten, het bedrijfsleven, belangenorganisaties en inwoners van het gebied hebben tijdens informerende en opiniërende bijeenkomsten hun inbreng geleverd voor de inhoud van de startnotitie MER.

Provincie en gemeenten gaan voor een integrale gebiedsontwikkeling vanwege een aantal ruimtelijke opgaven in het gebied. Het gaat om de aanleg van terreinen voor nieuwe natte bedrijvigheid, het verbeteren van de ontsluiting van het bedrijventerrein Skûlenboarch, het ontwikkelen van recreatie en toerisme, de aanleg van een natte ecologische verbindingszone en vervanging van de bruggen in de dorpen Skûlenboarch en Kootstertille. De vervanging van deze bruggen vind plaats in het kader van de verruiming van het Prinses Margrietkanaal als onderdeel van het project vaarweg Lemmer-Delfzijl.

Inzage termijn startnotitie MER
De startnotitie MER Skûlenboarch/ Westkern ligt van 19 mei 2009 tot 30 juni 2009 gedurende zes weken voor iedereen ter inzage in het provinciehuis in Leeuwarden, het gemeentehuis van Tytsjerksteradiel in Burgum, het gemeentehuis van Achtkarspelen in Buitenpost en het projectbureau De Centrale As in Burgum. Insprekers kunnen tot uiterlijk 30 juni 2009 schriftelijk een reactie indienen bij Gedeputeerde Staten van Fryslân.

Op dinsdag 16 juni 2009 houdt de provincie om 20.00 uur een openbare hoorzitting over de Startnotitie MER Ontwikkeling Skûlenboarch en Westkern in het dorpshuis Tillehûs in Kootstertille. Tijdens deze hoorzitting kunnen mondelinge zienswijzen worden ingediend op de Startnotitie MER Ontwikkeling Skûlenboarch en Westkern.

---- --