Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Leidschendam, 12 mei 2009

750 olifanten aan batterijen ingezameld

In 2008 werd in ons land 3.167.343 kilo lege batterijen ingezameld, ongeveer het gewicht van 750 olifanten. Dat is een stijging van 6,1% ten opzichte van 2007. In aantal zijn het er 137 miljoen met een totale lengte van zo'n 5.500 kilometer. Vooral de inzameling door winkeliers blijkt succesvol: een stijging van 11%, oftewel 90.000 kilo (circa 20 olifanten) meer dan in 2007. Het aantal Stibat-inleverpunten steeg per saldo met ruim 4.000 winkels.

Ruim 16.000 winkeliers werken inmiddels met het gratis inzamelsysteem van Stibat. Een stijging van meer dan 30% ten opzichte van het vorige jaar. Uit onderzoek blijkt dat voor Nederlanders de winkel favoriet is om lege batterijen in te leveren. Daarnaast stimuleert Stibat de inzameling op basisscholen door middel van het Stibat Scholenproject.

Eén van de redenen dat Stibat zo geslaagd is, is dat zij de inzamelprocedure voor de winkeliers zo eenvoudig mogelijk heeft gemaakt. Ook verstrekt Stibat gratis raamstickers aan winkeliers om de consument op een inzamelpunt attent te maken.

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) is erg content met de cijfers. Pieter Walraven, secretaris bij de RND: "De Nederlandse detailhandel werkt graag mee aan een beter milieu en de cijfers van Stibat zijn hiervoor het bewijs. Winkeliers zijn geen voorstander van het inzamelen van afval, maar in dit geval heeft een ondernemer er eigenlijk geen omkijken naar."

Stibat werkt samen met de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) om zoveel mogelijk lege batterijen in te zamelen voor een milieuvriendelijke recycling. De RND is een overkoepelende werkgeversorganisatie. De bij de RND - via de brancheverenigingen - aangesloten detailhandelsondernemingen vertegenwoordigen ruim 20.000 vestigingen, 300.000 werknemers en een jaarlijkse omzet van 40 miljard euro. De RND behartigt de gemeenschappelijke economische en sociale belangen van zijn leden.