Ingezonden persbericht


Persbericht

Moederdag: eerste zeehondenbaby arriveert op Zeehondencrèche

Pieterburen, 11 mei 2009 - Op Moederdag is in de Zeehondencrèche de eerste gewone zeehondenbaby van dit jaar opgevangen. Toeristen hadden de zogenaamde 'huiler' gevonden op Ameland. Het jonge dier werd zonder moeder gevonden op het strand.

Te vroeg geboren

Dankzij de hulp van één van de vrijwilligers op Ameland, de medewerking van de veerdienst en de eigen ambulancedienst kon het jonge, kwetsbare dier snel naar de Zeehondencrèche worden getransporteerd. Daar werd vastgesteld dat het een te vroeg geboren zeehond is, die nog een vrijwel volledige embryonaalvacht heeft. Bij voldragen zeehondenbaby's verdwijnt die vacht tijdens de geboorte. Mogelijk heeft die vacht het pasgeboren dier in problemen gebracht: een baby van de gewone zeehond moet al binnen een paar uur na de geboorte zwemmen, omdat dan de zandbank onder water loopt. Maar zo'n harige vacht wordt loodzwaar en maakt het zwemmen voor het jong heel moeilijk. Wellicht is hij daardoor zijn moeder kwijtgeraakt.

Jorrit Felix de kleine avonturier

Jorrit Felix, zoals het dier inmiddels genoemd is, is een mannetje van amper één dag oud: hij heeft nog een heel verse navelstreng; meestal valt die na de derde of vierde dag af. Het gewicht van de kleine avonturier is slechts 8,3 kg. De jonge zeehond ligt in quarantaine en is erg moe.

Hoge kosten, weinig geld

Oprichter Lenie 't Hart: "Natuurlijk gaan we er alles aan doen om Jorrit Felix een goede kans te geven. Wel maak ik me een beetje zorgen. Dit is namelijk de start van een nieuw geboorteseizoen voor de gewone zeehond. Vorig jaar hadden we in drie weken tijd meer dan 60 jonge zeehonden in de crèche. Moet je dan eens uitrekenen wat dat ons gaat kosten aan vis en medicijnen. En we hebben momenteel weinig geld. We hopen dan ook dat er genoeg dierenliefhebbers zijn die ons de komende maanden gaan steunen met een gift.

De Zeehondencrèche ontvangt geen subsidie en is volledig afhankelijk van haar donateurs en bezoekers. Deze zeehondenbaby's kunnen we toch niet aan hun lot overlaten?

Adopteer een zeehond

Gelukkig hebben deze jonge zeehondjes een maximale kans om te overleven: het zijn de vechtertjes die net zo lang hebben geknokt tot ze ergens langs de kust aanspoelden en werden gevonden. Maar bijna allemaal groeien ze op tot kerngezonde zeehonden en worden dan vrijgelaten in de Waddenzee. De komende maanden worden de zeehondenbaby's verzorgd in Pieterburen dus iedereen is uitgenodigd om zelf te komen kijken. Mensen die een zeehondje willen adopteren, donateur willen worden of een gift willen doen zijn van harte welkom. Meer informatie hierover vindt u op www.zeehondencreche.nl.