GroenLinks

Kamer wil volledig eigendom Borssele in overheidshanden houden

12 mei 2009

Na een spannende herstemming is met 71 stemmen voor en 70 stemmen tegen een motie van GroenLinks aangenomen, waarmee de Kamer uitspreekt dat zij het economisch én juridisch eigendom van de kerncentrale Borssele in overheidshanden wil houden.

Letterlijk draagt de motie van GroenLinks Kamerlid van Gent het kabinet op om "alles in het werk te stellen wat in zijn macht ligt" om Borssele in handen van de overheid te houden. Met deze opdracht kiest de kamer ook positie in de besluitvorming die bij lagere overheden plaatsvindt over het overnamebod van RWE op Essent.

Zoals bekend, wordt in het overnamebod van RWE voorgesteld om het economische eigendom van de kerncentrale aan RWE over te dragen en het juridische eigendom in Nederland te laten. Delta, samen met Essent, eigenaar van Borssele, verzet zich tegen deze constructie, is een juridische procedure gestart om deze te voorkomen en dreigt met een dwangsom van 500 miljoen euro als de kerncentrale Borssele niet in Nederlandse handen blijft.

GroenLinks hoopt dat de aangenomen motie ook een gunstige invloed heeft op de besluitvorming in de Brabantse Staten en dat de provincie, inclusief het college van gedeputeerden, zich definitief tegen de overname van Essent zal keren.

Ineke van Gent