Gemeente Utrecht

Vragen van mevrouw G.A. Oskam
(ingekomen 30 maart 2009 en antwoorden door het college verzonden op 12 mei 2009)

Op de informatieavond op 25 maart belegd door inwonersvereniging 'Hoor de Haar' te Haarzuilens werd door meerdere inwoners geklaagd over het 'sluipverkeer' door het dorp. In het bijzonder werd gewezen op de hoge snelheden die vaak op De Brink ter hoogte van de St. Bonifatiusschool, op de Polderweg en de Rijndijk, met name in de richting Kockengen. Ook werd gemeld dat het vaak gaat over grote hoeveelheden voertuigen. Men is ook bevreesd voor toename van sluipverkeer door Haarzuilens na de afsluiting van de Bochtdijk. Tijdens de discussie met de aanwezige ambtenaren bleek dat er veel aannames zijn, maar dat aan die aannames geen feitelijk onderzoek ten grondslag ligt. De aanwezige bewoners drongen aan op een dergelijk onderzoek. Dit brengt de fractie van D66 tot de volgende vragen:


1. Is het college bereid voor de afsluiting van de Bochtdijk een 0 meting te doen naar de hoeveelheid en de aard van het verkeer door Haarzuilens?

Ja, in het kader van de afsluiting van de Bochtdijk worden in overleg met DIenst Landelijk Gebied (DLG) tellingen uitgevoerd. Het gaat hierbij om tellingen met telapparatuur (slangtellingen) op de volgende locaties: . Rijndijk (ten noorden en ten zuiden van de Bochtdijk . Bochtdijk
. Ockhuizerweg
. Thematerweg
. Kern Haarzuilens

De telslangen zullen 5 weken blijven liggen in de maanden april en mei. Omdat in die periode ook een vakantieperiode ligt is er voor gekozen om de tellingen 5 weken te laten duren. Een bijkomend voordeel is dat binnen de periode ook een evenement bij kasteel De Haar valt (Elf Fantasy Fair).


2. Is het college bereid om deze meting op te volgen met een 1 en een 2 meting, met een jaar tussenpoos?

Na de afsluiting van de Bochtdijk is het de bedoeling de telgegevens van de nulmeting te kunnen vergelijken met tellingen na de afsluiting van de Bochtdijk. Er is voor gekozen na één halfjaar te tellen omdat dan wordt aangenomen dat het merendeel van de gebruikers zich hebben ingesteld op de nieuwe situatie.


3. Is het college bereid om in een dergelijk onderzoek ook de snelheid van het verkeer in Haarzuilens mee te nemen, met name op de genoemde plekken, gedurende de hele dag, dus ook bij de aanvang- en uitgaan van de St. Bonifatiusschool?

Ja, indicatief worden de snelheden gemeten in deze tellingen


4. Is het college bereid om ook onderzoek te doen naar de herkomst en bestemming van het verkeer door Haarzuilens?

Er zijn geen bewonersmeldingen bekend en wij zien op dit moment geen andere aanleiding om dergelijk onderzoek uit te voeren. Mocht de uitkomst van de tellingen, een beeld geven van niet te verklaren verkeersbewegingen, dan kan op termijn verder onderzoek een optie zijn.


5. Is het college bereid om de resultaten van deze metingen ook aan de inwoners van Haarzuilens en daarna met hun reactie deze aan de gemeenteraad te presenteren?

Ja, de telresultaten kunnen met de inwoners van Haarzuilens worden gecommuniceerd en aan de raadscommissie worden gestuurd.

---- --