Gemeente Utrecht

Vragen van mevrouw G.A. Oskam
(ingekomen 30 maart 2009 en antwoorden door het college verzonden op 12 mei 2009)

Tijdens een inwonersavond op 25 maart georganiseerd door inwonersvereniging 'Hoor de Haar' werd door meerdere inwoners gewezen op de beperkte mogelijkheden om honden onaangelijnd uit te laten. De plekken waar honden thans uitgelaten mogen worden bevinden zich thans alle op de openbare weg waardoor het niet mogelijk is om honden onaangelijnd uit te laten. Op vragen van vele inwoners werd voor dat laatste doel door de aanwezige ambtenaren een gebied nabij Vleuten, grenzend aan 'plan Nieuwe Vaart' ten westen van de Frederik van Eedenstraat en ten noorden van de Dorpsstraat/Parkweg aangewezen. Dit brengt de fractie van D66 tot de volgende vragen:


1. Is het college het met de fractie van D66 eens dat het in het kader van dierenwelzijn belangrijk is om onaangelijnd uitgelaten te worden zodat zij heerlijk kunnen rennen en ravotten?

Ja, daarom zijn er verspreid over de gemeente hondenspeelweiden. Op deze veldjes mogen honden "los" lopen.


2. Is de constatering van D66 juist dat in vrijwel alle subwijken van de gemeente Utrecht zich uitlaatveldjes met hondentoiletten bevinden?

Ja, er zijn ruim 100 hondenspeelweiden en 400 hondentoiletten in de gemeente.


3. Is het college het eens met de fractie van D66 dat een dergelijk uitlaatveldje met hondentoilet eigenlijk een basisvoorziening is?

Ja, het zijn belangrijke voorzieningen. Daarom streven we ernaar dat hondenbezitters maximaal 250 meter moeten afleggen voor het dichtstbijzijnde hondentoilet. Voor hondenspeelweiden geldt geen maximale afstand. Deze liggen zo evenwichtig mogelijk verspreid over de gemeente, bijvoorbeeld in de parken.


4. Is het college bereid, om in overleg met alle betrokken partijen, in het Wierickeveld, op een verantwoorde wijze een dergelijke basisvoorziening te creëren?

Ja, met de beheerders van de verschillende deelgebieden heeft in een eerder stadium overleg plaatsgevonden over het realiseren van hondenvoorzieningen in het Wielrevelt. Uitkomst hiervan is dat er tegen de bebouwing van Vleuten, ten noorden van en grenzend aan de Dorpstraat, een gebied wordt ontwikkeld waar honden vrij mogen lopen. Voor het gebied grenzend aan de kern van Haarzuilens is de Vereniging Natuurmonumenten de beoogd beheerder. Deze beheerder voorziet bewust niet in voorzieningen voor loslopende honden in dat gebied, vanwege grazend vee, bescherming van fauna (waaronder hazen) en andere recreanten die liever niet met loslopende honden in aanraking willen komen. Wanneer bewoners wensen hebben voor een nieuwe voorziening kunnen zij zich wenden tot het Wijkbureau.


5. Is het college bereid om in deze namens de inwoners ook het bestuur van inwonersvereniging 'Hoor de Haar' als betrokken partij en gelijkwaardige partner te beschouwen in het overleg?

Bij verzoeken om voorzieningen voor honden onderzoekt het Wijkbureau of er voldoende draagvlak is en of er bezwaren zijn. Inwonersvereniging Hoor de Haar heeft in dat proces een gelijkwaardige positie.

---- --