Ministerie van Economische Zaken

Heemskerk opent duurzame slipperfabriek

12 mei 2009 | nieuwsbericht | Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Staatssecretaris Heemskerk heeft op dinsdag 12 mei 2009 in Durban (Zuid-Afrika) de opening verricht van de Ubunti Plakkies fabriek. Plakkies (Afrikaans voor slippers) worden gemaakt van oude autobanden. De door Heemskerk geopende fabriek staat in een van de sloppenwijken van Durban.

Steun

Heemskerk benadrukte bij de opening van de fabriek de steun die de Nederlandse overheid voor dit soort projecten wil uitdragen. "Dit initiatief creëert niet alleen werkgelegenheid voor kansarme inwoners uit de sloppenwijken," aldus Heemskerk. "Het is ook duurzaam door de verwerkingen van oude autobanden die anders massaal worden gedumpt en illegaal verbrand." Dat zou anders een enorme belasting zijn voor het milieu. "Dus als je als Nederlandse consument zo'n Plakkie koopt, kun je daar met veel plezier én een goed gevoel op rondlopen," aldus Heemskerk.

HIV

In de fabriek werken vijftig ongeschoolde en met HIV-geinfecteerde inwoners uit de sloppenwijken. Zij kunnen met hun loon tien mensen in hun naaste omgeving onderhouden. De fabriek heeft speciale aandacht voor veiligheid, opleiding en gezondheid. Dagelijks worden er bijvoorbeeld maaltijden en aids-remmers verstrekt.

KidsRight

De Plakkies zijn een initiatief van studenten van de TU Delft die daarvoor samenwerkten met de Nederlandse stichting KidsRight. De Nederlandse schoenontwerper Jan Jansen en studenten Industrieel Ontwerpen zijn verantwoordelijk voor het design van de slippers. De patronen zijn ontworpen door weeskinderen uit de sloppenwijken rondom Durban.

Videoverbinding

Op woensdag 13 mei worden de Plakkies officieel gepresenteerd op De Dam in Amsterdam door minster Bert Koenders via een videoverbinding. "Dit soort particuliere initiatieven zijn ontzettend belangrijk. Ontwikkelingssamenwerking is een zaak van iedereen," aldus Koenders. Na de officiele presentatie zijn de Plakkies te koop bij winkels als De Bijenkorf, America Today en Dr. Adams.

Meer informatie


* Video: Ondernemen, ontwikkelingshulp en voetbal in Zuid-Afrika nieuwsbericht | 11 mei 2009 Minister Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking en staatssecretaris Heemskerk zijn tot en met zaterdag 16 mei in Zuid-Afrika en Mozambique. De twee bewindslieden zijn daar met een economische missie met veertig bedrijven.

* Heemskerk en Koenders samen naar Zuid-Afrika en Mozambique persbericht | 7 mei 2009 Minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) en staatssecretaris Frank Heemskerk brengen met een economische missie van meer dan 40 bedrijven en kennisinstellingen van 11 tot en met 16 mei 2009 een bezoek aan Zuid-Afrika en Mozambique.

* Dossier: Internationaal ondernemenGlobalisering is een van de meest besproken onderwerpen in de economische politiek. Dat is niet voor niets. Door technologische ontwikkelingen en door het wegvallen van grenzen hebben ondernemingen steeds meer internationale mogelijkheden.

* Dossier: Maatschappelijk Verantwoord OndernemenOndernemen is meer dan het maken van winst. Goed ondernemerschap kan ook bijdragen aan een betere maatschappij. Waarin de factoren mens en milieu net zo centraal staan als het verdienen van geld. Dit bedrijfsconcept heet maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO).