Gemeente Utrecht

Vragen van de heer T.W. Schipper en de heer J.A. Kleuver (ingekomen 1 april 2009
en antwoorden door het college verzonden op 12 mei 2009)

Sanering van de ernstig verontreinigde grond op het NS terrein op het schiereiland langs de Kruisvaart, was in 2007 de aanleiding tot de kap van de in het gebied aanwezige bomen (zie SV 2007 /45). De sanering was nodig, met het oog op toekomstige woningbouwplannen van NS. De verontreiniging was immobiel en vormde op zich geen enkel acuut gevaar. Twee jaar na dato is er van concrete woningbouwplannen nog geen sprake. De omwonenden hebben voor het laatst in september 2008 een tussenbericht gehad over het schrappen van de oorspronkelijke bouwplannen. De door NS aan de omwonenden toegezegde herbeplanting is beperkt tot het inzaaien van gras. Volgens die omwonenden is de afgegraven grond hergebruikt voor het aanbrengen van een geluidswal langs het spoor.

Schiereiland Kruisvaart voor de kap Situatie per 1-4-2009


1. Klopt het dat de wegens vervuiling afgegraven grond is hergebruikt voor de langs het spoor aangebrachte geluidswal?

De bij sanering vrijgekomen sterk verontreinigde grond is afgevoerd naar erkende verwerkers. Daarnaast is ook schone grond vrijgekomen. Deze is in de genoemde geluidswal toegepast.


2. Zo ja, was hiervoor een vergunning benodigd, aangevraagd en verleend en wanneer is dat gebeurd?

Voor het toepassen van schone grond in een werk zoals de genoemde geluidswal was op basis van de Wet Bodembescherming en de Wet Milieubeheer in 2007 geen melding of vergunning noodzakelijk.


3. Zo ja, kan het college zich de verbazing en onrust hierover bij de omwonenden voorstellen en wat gaat het college doen om deze weg te nemen?

College kan zich voorstellen dat er onrust door is ontstaan bij omwonenden. Er zal op korte termijn een derde wijkbericht in de buurt worden verspreid over de bouwplannen op het voormalige EKP-terrein . Daarin zullen we onder meer ingaan op de vragen die bewoners hebben over de grondafgraving.


4. Zijn er inmiddels concrete bouwplannen voor het schiereiland?

Een heel concreet en uitgewerkt bouwplan voor het voormalige EKP-terrein ligt er nog niet. Ook is er nog geen bestemmingsplanprocedure voor gestart.


5. Zo ja, in welk stadium van ontwikkeling zijn deze en wanneer is de start voorbereidende werkzaamheden en aanvang bouw gepland?

Inmiddels wordt de laatste hand gelegd aan een concept Stedenbouwkundig Programma van Eisen (SPVE) voor zo'n ca. 550 woningen op het voormalige EKP-terrein. De ontwikkelaar NS Poort heeft op basis van dat SPVE een concept Stedenbouwkundig plan (SP) laten maken. Na consultatie en inspraak over het SPVE zal er een ontwerp bestemmingsplan worden opgesteld. Voorbereidende werkzaamheden worden dus al uitgevoerd. De komende tijd zullen er in het kader van het ontwerpbestemmingsplan diverse onderzoeken uitgevoerd moeten worden. Start bouw zal naar verwachting op zijn vroegst begin 2011 plaatsvinden.


6. Zo ja, waarom zijn de omwonenden hier niet over geinformeerd?

Afgelopen jaar zijn omwonenden op de hoogte gehouden via twee wijkberichten. Eén in juli en één keer in november. Daarnaast is specifiek voor dit project de klankbordgroep Kruisvaartkwartier in het leven geroepen. Deze klankbordgroep bestaat uit betrokken buurtbewoners die meedenken over de planvorming. In maart is er een toelichting gegeven bij de wijkraad over de plannen met het vormalige EKP-terrein..


7. Is het college het met SP en D66 eens dat de bomenkap in 2007 zeer voorbarig is geweest?

De bomen en het struikgewas van het terrein moesten worden verwijderd om de bodem te kunnen saneren. In het kader van de programmering van bodemsaneringen van NS was in 2007 deze locatie aan de beurt. De bomenkap en verwijderen van struikgewas in 2007 heeft dan ook geen directe relatie met het moment waarop het terrein bouwrijp gemaakt moet worden voor de geplande woningbouw.

---- --