Partij van de Arbeid

Alle kinderen een goede start

12-05-2009 05:21

Kinderen moeten kunnen meedoen, ook als hun ouders weinig verdienen. PvdA-kamerlid Hans Spekman heeft zich hier altijd voor ingezet. Het is volgens hem dan ook terecht dat het kabinet gemeenten meer mogelijkheden heeft gegeven om armoede bij kinderen gericht te bestrijden en te zorgen dat bijvoorbeeld kunnen sporten. Nu is het zaak dat die gemeenten daar ook gebruik van gaan maken.

Een goede start
De PvdA heeft zich altijd ingezet om armoede onder kinderen te bestrijden. Een kind moet lid kunnen zijn van een sportverenging, muziekschool of een andere hobby kunnen uitoefenen. Ook als zijn of haar ouders weinig geld hebben. Spekman: 'Je mag een kind nooit buitensluiten. We zijn het als PvdA aan onze stand verplicht daarvoor te strijden.'

Stand van zaken

Ahmed Aboutaleb, voorganger van staatssecretaris Jetta Klijnsma, maakte eerder al eerder 80 miljoen euro vrij voor armoedebestrijding onder kinderen en nam hiermee het PvdA-plan Alle kinderen een goede start over. Er werd afgesproken dat aan het eind van de regeerperiode van het kabinet, het percentage kinderen in arme gezinnen die om financiële redenen geen lid zijn van een (sport)vereniging, gehalveerd moet zijn.

Om in 2011 vast te kunnen stellen of deze doelstelling gehaald wordt, is aan het SCP gevraagd twee metingen te verrichten. Bij deze nulmeting heeft het SCP in kaart gebracht hoeveel kinderen in Nederland in 2008 om financiële reden maatschappelijk niet meedoen. Vervolgens zal in 2010 bij de vervolgmeting moeten blijken of het gewenste effect is behaald.

Uit de nulmeting kwam naar voren dat een half miljoen van de 2,5 miljoen kinderen tussen de 5 en 18 jaar niet op sport, muziekles of scouting zit. Vaak is dat te wijten aan geldgebrek: het percentage arme kinderen dat helemaal niets doet in de vrije tijd (34 procent) is twee keer zo hoog als dat van niet-arme kinderen (17 procent).

Niemand buitensluiten
Tot nu toe heeft ongeveer de helft van de lokale overheden een convenant ondertekend om dit probleem aan te pakken. Veel te weinig, vindt Hans Spekman. Hij roept lokale bestuurders dan ook ervoor te zorgen dat zijn of haar gemeente van de geboden mogelijkheden gebruik gaat maken. Ook hoort hij graag voorbeelden uit het land waar het niet, maar ook waar het wel goed gaat en waarom.

Tenslotte wijst Spekman erop dat hij het als opgave van het kabinet ziet om de doelstellingen te halen: Of dat nou linksom gaat of rechtsom, maakt me niet uit. Dus ook als dat betekent dat er extra middelen nodig zijn of geld anders moet worden geoormerkt. We mogen kinderen niet buitensluiten.

Staatssecretaris Klijnsma, die het rapport van het SCP deze week aanbood aan de kamer, zal het rapport ook aanbieden aan alle gemeenten in Nederland. Zij roept de gemeenten daarbij op om zich in te blijven zetten voor deze kwetsbare groep kinderen en hiervoor de nodige stappen te zetten.