CNV Onderwijs

12 mei 2009

Technische verduidelijkingen in de CAO-PO 2009

Categorie: cao primair onderwijs

Over een aantal zaken bestond onduidelijkheid in de CAO-PO 2009. De CAO-partners hebben geprobeerd met de onderstaande toevoegingen in de toelichting en bijlage A9 van de CAO-PO 2009 deze onduidelijkheden weg te nemen.


1. HOS salarisuitzicht en het schaal-uitloopbedrag Het bleek niet duidelijk te zijn of werknemers, aan wie een HOS-salarisuitzicht is toegekend - maar wel zijn benoemd in een LA-functie in het basisonderwijs dan wel een LB-functie in het speciaal (basis)onderwijs - in aanmerking komen voor het schaal-uitloopbedrag. Om alle misverstanden te voorkomen wordt in de toelichting bij artikel 6.14b van de CAO-PO 2009 daarom het volgende opgenomen.

Toelichting CAO-PO 2009 bij artikel 6.14b:
a. Het schaaluitloopbedrag genoemd in artikel 6.14b is ook van toepassing op de werknemer aan wie een HOS salarisgarantie-uitzicht is toegekend.

b. Op werknemers die de uitlooptoeslag en/of de bindingstoelage en/of de inkomenstoelage op grond van deze cao ontvangen, zijn de bepalingen van artikel 6.14b onverkort van toepassing (dus als zij aan de voorwaarden gesteld in dat artikel voldoen, hebben zij recht op het schaal-uitloopbedrag).


2. Bijlage A9 van de CAO-PO 2009
In bijlage A9 van de CAO-PO 2009 (pagina 264 van het boekje CAO-PO 2009) is een stukje tekst weggevallen dat te maken heeft met de doorwerking van de BAPO-korting en de korting bij 12 maanden ziekte in de berekening van diverse toelagen, uitkeringen, enz. Met de onderstaande aanpassing wordt deze omissie weggenomen. De systematiek is afkomstig uit de 'vroegere' circulaires van het Ministerie van OCW over de Financiële arbeidsvoorwaarden.

Aanpassing bijlage A9:
In plaats van de eerste volzin op pagina 264 van het boekje CAO-PO 2009 `Niet als een brutokorting (...) primair, BZA)' , komt te staan:

Een korting in verband met seniorenbeleid (BAPO) en een korting in verband met ziekte na 12 maanden (artikel 4 van het Besluit Ziekte en arbeidsongeschiktheid voor onderwijspersoneel primair, BZA) worden niet als een brutokorting beschouwd voor de bepaling van de hoogte van de volgende aanspraken, zoals hierboven genoemd in de tabel: bindingstoelage, inkomenstoelage, eindejaarsuitkering OOP, nominale uitkering van oktober en de minimumvakantie-uitkering. Een korting in verband met seniorenbeleid (BAPO) en een korting in verband met ziekte na 12 maanden (artikel 4 van het Besluit Ziekte en arbeidsongeschiktheid voor onderwijspersoneel primair, BZA) worden wel als brutokorting beschouwd voor de bepaling van de hoogte van de volgende aanspraken, zoals hierboven genoemd in de tabel: uitlooptoeslag, schaaluitloopbedrag en toelage directeuren.
---