Universiteit van Tilburg

12 mei 2009

Luc Laeven benoemd tot hoogleraar International banking

Expert IMF aanwinst voor European Banking Center UvT

De Universiteit van Tilburg heeft Luc Laeven met ingang van 1 april 2009 benoemd tot parttime hoogleraar 'International banking and corporate finance'. Laeven werkt bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington DC. Gedurende vijf jaar zal hij een maand per jaar onderzoek verrichten binnen het European Banking Center van de UvT.

Luc Laeven gaat de oorzaken en gevolgen van de financiele crisis onderzoeken, onder meer de gevolgen voor de reële economie. De onderzoeksresultaten kunnen bijdragen aan de hervorming van de financiële markten. Laeven is al langer actief op dit terrein: in 2007 publiceerde hij het artikel Banking crises, financial dependence, and growth in het Journal of Financial Economics. Binnenkort verschijnt het artikel Corporate governance, regulation, and bank risk-taking in hetzelfde wetenschappelijke tijdschrift. Boeken van zijn hand zijn Systemic financial crises: Containment and resolution (Cambridge University Press) en Deposit insurance around the world (MIT Press).

Prof. dr. Luc Laeven (1974) studeerde econometrie (MSc) aan de Universiteit van Tilburg, International Finance aan de Universiteit van Amsterdam (MA) en Finance aan de London School of Economics (MPhil). Hij promoveerde in 2001 aan de Universiteit van Amsterdam op het proefschrift Essays on financial intermediation in developing countries. Hij werkte onder meer als investeringsanalist bij ABN Amro Amsterdam/Londen (1997-1998), als consultant en senior financieel econoom bij de Wereldbank (2000-2006) en als senior econoom bij de onderzoeksafdeling van het IMF (2006-nu).