Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


12 mei 2009

Justitie informeert Tweede Kamer over drugsbeleid

Minister Hirsch Ballin heeft de Tweede Kamer per brief geïnformeerd over de uitkomsten van de bestuurlijke top over het Nederlandse gedoogbeleid. Ook het Limburgse plan voor de invoering van een ledenpas voor coffeeshops én een onderzoek naar coffeeshops in Nederland komen aan de orde.

Wiettop
Naar aanleiding van de bestuurlijke top over het Nederlandse gedoogbeleid, die op 21 november 2008 heeft plaatsgevonden, meldt de minister dat het invullen van het lokale drugsbeleid vooral maatwerk moet zijn. Een pilot met gereguleerde hennepteelt ziet hij als juridisch onmogelijk en politiek en praktisch onwenselijk. Bovendien betekent het een verdubbeling van het handhavingsregime.

Limburg trekt zijn grens
Met het plan 'Limburg trekt zijn grens' willen de Limburgse coffeeshopgemeenten, samen met de ministers van Justitie en BZK en de VNG de overlast van de Limburgse coffeeshops en het drugstoerisme aanpakken. Het plan gaat uit van één provinciaal coffeeshopbeleid. Het beleid bevat de verplichting tot een ledenpas voor de coffeeshops, waarmee binnen de hele provincie per persoon per dag drie gram cannabis kan worden gekocht. De openingstijden van de coffeeshops worden gelijk getrokken. Op 1 januari 2010 start de pilot in Limburg, later gevolg door pilots in Eindhoven en Enschede.

Coffeeshops in Nederland
Uit een onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie blijkt dat coffeeshophouders zich over het geheel genomen goed aan de overheidsregels houden. Vrijwel alle Nederlandse coffeeshops maken geen reclame voor hun zaak, hebben geen harddrugs voorhanden, verkopen niet aan personen onder de 18 jaar en veroorzaken in de regel geen overlast. Daarnaast verkopen ze hun klanten niet meer dan 5 gram per keer en houden ze hun voorraad beperkt tot zo'n 500 gram.

In het jaar 2007 waren er 702 coffeeshops in 106 Nederlandse gemeenten. Het merendeel van de Nederlandse gemeenten voert een nulbeleid en gedoogt geen coffeeshops.