Essent en RWE sluiten duurzaamheidscontract

12/05/2009 18:29

Essent N.V.

Essent en RWE sluiten duurzaamheidscontract

Onafhankelijke stichting houdt toezicht op uitvoering omvangrijk Ontwikkelingsplan

Arnhem/Essen, 12 mei 2009 - Essent en RWE hebben een bindend contract gesloten voor investeringen in duurzame energieproductie in Nederland.

In het duurzaamheidscontract zijn bindende afspraken gemaakt over:

. Opwekking van betaalbare en duurzame energie

. Investeringen gericht op de productie van duurzame energie en reductie van CO2 emissies

. Investeringen in innovatie

. Excellente service aan klanten tegen een concurrerende prijs

. Serviceverlening richting gebieden waar Essent actief is

RWE investeert vele miljarden in Nederland

De eerder overeengekomen investeringen die RWE gaat doen in Nederland worden met dit contract en het daarbij behorende Ontwikkelingsplan nog eens extra bevestigd. Van 2009 tot 2013 bedragen de investeringen vele miljarden in o.a.:

. Offshore en onshore windenergie: 2.000-2.500 MW

. Energiecentrales:


- Biomassa/kolencentrale Eemshaven, klaar voor afvang en opslag CO2 (meer dan EUR 2

miljard)


- Modernisering bestaande centrales


- State-of-the-art nieuwe gascentrales (Moerdijk en Maasbracht)

. Leveringszekerheid van gas door o.a. uitbreiding van capaciteit voor gasopslag

. Optimaliseren van klantenservice

. Investeringen (ook onderzoek) in exploitatie van duurzame technologieën zoals

warmtepompen, decentrale energieopwekking en micro WKK's (HRe ketels)

Dankzij RWE's ondersteuning is Essent in staat om veel grootschaliger dan voorheen te investeren in duurzame energie in Nederland. De duurzame strategie van Essent kan worden uitgevoerd: vergroten van het aandeel groene energie tot 25% in 2020, verhoging van de energie efficiëntie van 42,5% naar 50% vóór 2020, beter dan gemiddelde prestaties op uitstoot van SO2 en NOX en het ontwikkelen van een CO2-arme energiecentrale door afvang en opslag van CO2.

Afspraken hard en afdwingbaar door onafhankelijke Stichting voor Ontwikkeling van Duurzaamheid (Essent Sustainability Development Foundation)

Voor het bewaken van en het toezien op naleving van het ontwikkelingsplan wordt een onafhankelijke stichting in het leven geroepen, de Essent Sustainability Development Foundation (de Stichting). Deze stichting kent drie organen: een bestuur, de Sustainability Development Council en de Verkopersraad.

Het bestuur heeft twee belangrijke taken. De benoeming en het ontslag van leden van de Duurzaamheidraad en het afdwingen van naleving van het ontwikkelingsplan conform het duurzaamheidscontract.

De Sustainability Development Council kent zeven leden. Drie leden worden benoemd door de verkopende aandeelhouders en drie leden worden benoemd door RWE en Essent. Deze zes leden benoemen vervolgens een onafhankelijke voorzitter met ruime ervaring op het gebied van energie en met begrip voor het publieke belang. De Sustainability Development Council komt minimaal twee keer per jaar bijeen.

De belangrijkste taken van Sustainability Development Council zijn:


- toezicht houden op naleving door RWE en Essent van het duurzaamheidscontract,

inclusief het Ontwikkelingsplan


- evalueren van de voortgang van de implementatie van het Ontwikkelingsplan


- geven van (ongevraagd) advies aan het Bestuur, Essent en RWE over naleving door Essent

en RWE van het duurzaamheidscontract en het Ontwikkelingsplan

In de Verkopersraad heeft iedere verkopende aandeelhouder zitting met stemrechten conform het aandelenbelang in Essent N.V. dat de aandeelhouder had ten tijde van de closing van de deal met RWE.

Nakoming door RWE en Essent van de verplichtingen onder het duurzaamheidscontract kan door de Stichting worden afgedwongen. Dit vereist een meerderheidsbesluit van de Verkopersraad.

Schadevergoeding bij wanprestatie

De Essent Sustainability Development Foundation (de Stichting) kan een eis tot nakoming door Essent of RWE voorleggen ter arbitrage. Als bij arbitraal vonnis inderdaad is vastgesteld dat er sprake is van wanprestatie, verbeurt Essent of RWE aan de Stichting een bedrag dat kan oplopen tot EUR 40 miljoen.

De Stichting zal deze eventueel ontvangen bedragen uitkeren aan de verkopende aandeelhouders die deze bedragen zullen besteden aan duurzaamheidsprojecten in hun regio.

Bijlage: Hoofdlijnen Duurzaamheidscontract





http://www.essent.nl