Universiteit Leiden

BeP wint de verkiezingen

Studentenpartij BeP mag zich de winnaar van de verkiezingen noemen. BeP sleept in de faculteitsraad van Wiskunde en Natuurwetenschappen vier van de zeven zetels in de wacht. Bij de nieuwe faculteit Geesteswetenschappen haalde BeP vier van de negen zetels binnen. Studentenpartij BeP mag zich de winnaar van de verkiezingen noemen. BeP gaat in de faculteitsraad van Wiskunde en Natuurwetenschappen van 4 naar 7 zetels. Bij de nieuwe faculteit Geesteswetenschappen haalde BeP 4 van de 9 zetels binnen.
---
Extreem hoge opkomst bij International Office
Het International Office (bijna dertig medewerkers) mag zich het onderdeel noemen dat zich het meest betrokken toonde bij de verkiezingen: de opkomst kwam boven de 90%. Dit werd beloond met petit fours die door een vertegenwoordiger van het Centraal Stembureau persoonlijk werden afgeleverd. Vanuit de dienstraad zijn de medewerkers gedurende de verkiezingsperiode met enige regelmaat opgepord om te stemmen. Aan dat appèl is kennelijk gehoor gegeven.
---
Change verliest
Absolute verliezer is de nieuwe studentenpartij Change. Deze bleef ruim onder de kiesdrempel van 465 stemmen en blijft dus buiten de raden. Maar ook de SGL verliest (1 zetel bij Geesteswetenschappen t.o.v. Letteren en 1 bij FSW. LVS handhaaft zich en de CSL wint iets.

Universiteitsraad en faculteiten
Het is opmerkelijk maar er verandert niets in de samenstelling van de Universiteitsraad - BeP haalde de winst dan ook bij enkele faculteiten. In de faculteitsraad van Rechten verandert er evenmin iets in de samenstelling van de studentengeleding. Dat is wel het geval in de personeelsgeleding: de Onafhankelijken verliezen één zetel aan de Progessieven.

W&N ging over van een personenstelsel over naar een lijstenstelsel. Hier sloeg BeP zijn slag door 4 van de 7 zetels binnen te slepen. De resterende gingen naar de CSL (2) en de SGL (1). De tweede slag sloeg BeP bij de nieuwe faculteit Geesteswetenschappen: van de 9 zetels gingen er 4 naar BeP. Voorts 2 naar de CSL en de LVS en 1 naar de SGL. Bij de Faculteit der Sociale Wetenschappen haalde BeP 2 zetels, CSL en LVS allebei 2 en de SGL 1. In de medewerkersgeleding gingen 4 zetels naar de Lijst psychologie en 3 naar de lijst Sociaal-culturele wetenschappen.

Teleurstellende opkomst
Verliezer is ook de opkomst voor de Universiteitsraad. Die steeg weliswaar iets, van 19,41 naar 20,28%, maar dit is geen significante stijging. Dat erkent ook KiesLeiden, het initiatief van enkele studenten politieke wetenschappen die de opkomst omhoog wilden stuwen en zich daartoe flink inspanden. Toch wil KiesLeiden volgend jaar weer aan de slag. Peilingen kunnen beter
KiesLeiden heeft ook peilingen gehouden. Die waren niet erg accuraat. KiesLeiden voorspelde een nek-aan-nek-race om de restzetel tussen Change en LVS, maar Change kwam er uiteindelijk nauwelijks aan te pas. Ook het succes van BeP kwam niet uit de peilingen; die wezen in de richting van de SGL als de partij die beter zou gaan scoren. Hier moet nog wat bijgeleerd worden maar dat is niet erg. Het initiatief KiesLeiden verdient alle lof.