Partij van de Arbeid

PvdA-Voorlichting
Plein 2
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag
Tel 070 - 318 2694/Fax 070 - 318 2800

Den Haag, 12 mei Den Haag

'Altijd het milieuvriendelijkste product'

PvdA pleit voor Europese invoer succesvol Japans milieuproject

PvdA-kandidaat voor het Europees Parlement Louis Meuleman is zeer verheugd met de invoer van dwingende milieunormen voor auto's en consumentenelektronica.

De invoer van het zogeheten 'Toprunner-programma' in de hele EU is volgens de PvdA pas het begin. 'Europa loopt duidelijk achter op dit gebied,' stelt Meuleman. 'Dit project is in Japan al jaren een groot succes.' De Japanse overheid wijst iedere vijf jaar per categorie het meest milieuvriendelijke product aan (de 'Toprunner'). Binnen die periode moeten alle producten in die categorie minstens even goed zijn als deze 'Toprunner' en wordt een nieuwe norm aangenomen. Op die manier nemen bedrijven elkaar mee in duurzaamheid en werken ze milieuvriendelijk.

Omdat de PvdA het plan al enige tijd in het verkiezingsprogramma heeft staan, is Meuleman blij dat de Stichting Natuur en Milieu maandag eenzelfde project lanceerde. 'Ons plan gaat echter nog verder,' aldus Meuleman. Hij pleit ervoor dit systeem binnen de EU niet alleen in te voeren in de consumentenelektronica, maar ook in de auto-industrie.

Daarnaast wil de PvdA, om eerlijke concurrentie te waarborgen, tegelijk met het 'Toprunner-programma' regelen dat de import van buitenlandse producten voldoet aan de Europese norm. Het plan van Natuur en Milieu mist deze voorwaarden nog.