Aalberts Industries

Published: 18:20 12.05.2009 GMT+2 /HUGIN /Source: Aalberts Industries N.V. /AEX: AALB /ISIN: NL0000852564

Aalberts Industries trading update

Aalberts Industries' activiteiten en omzet hebben zich gestabiliseerd rond het lage niveau van de laatste maanden van 2008, als gevolg van de economische situatie en de voorraadafbouw bij relaties, waarvan het grootste effect achter ons lijkt te liggen. De getroffen maatregelen, waaronder de afbouw van het personeelsbestand met 1.500 arbeidsplaatsen sinds medio 2008 en de inzet van werktijdverkorting (buiten Nederland), resulteerden in een lager kostenniveau en efficiency­verbetering. De onderneming blijft gefocust op haar financiële positie. De nadruk ligt daarbij op het handhaven van positieve resultaten, een terughoudend investeringsbeleid en strikt werkkapitaal­beheer teneinde de gebruikelijke seizoensopbouw in het eerste halfjaar zo veel mogelijk te beperken.

De voornaamste markten van Industrial Services waren in de eerste maanden van 2009 uitdagend, met name de automobiel-, halfgeleider- en elektrotechnische sectoren. De luchtvaart-, defensie- en medische sectoren ontwikkelden zich relatief gunstig. De vraag naar nieuwe producten en diensten bleef de afgelopen periode redelijk stabiel, hetgeen de autonome vraagdaling in beperkte mate heeft gecompenseerd. De markt is vanwege de omstandigheden duidelijk meer gericht op solide en stabiele toeleveranciers, een trend waar Industrial Services van wist te profiteren.

Uitdagende marktomstandigheden waren er eveneens voor Flow Control. Doordat de groep in een toenemend aantal markten haar complete portfolio verkoopt via de gebundelde verkoopplatformen, is de markpositie versterkt. Daarnaast zijn nieuwe producten en systemen geïntroduceerd, waar­onder sprinklertoepassingen en duurzame energieoplossingen, waarvoor nog veel groeipotentie voor de groep bestaat. In de West-Europese markten, inclusief het Verenigd Koninkrijk, werd een autonome omzetdaling gerealiseerd, hoofdzakelijk door voorraadafbouw bij klanten. De Oost-Europese markten, met name Rusland en de Oekraïne, kenden naast het effect van voorraadafbouw tevens minder activi­teiten door gebrek aan liquiditeit. Ook de Zuid-Europese markt, waar de positie van de groep relatief beperkt is, bleef moeizaam. De marktsituatie in Noord-Amerika lijkt zich te stabiliseren. De groep heeft zich de afgelopen jaren naast de nieuwbouw in toenemende mate gefocust op de renovatie- en commerciële sectoren, twee marktsegmenten die redelijk goed waren.

De groep blijft alert op eventuele veranderingen in de markten en zal direct reageren op verande­rende omstandigheden. De resultaten over de eerste helft van 2009 zullen op 13 augustus 2009 voorbeurs gepubliceerd worden. Gezien de huidige economische omstandigheden en de daarmee gepaard gaande onzekerheden is het niet mogelijk een verwachting voor het verdere jaar uit te spreken. Alle acties blijven gericht op het in staat zijn bij een aantrekkende economie versterkt uit de huidige marktsituatie te komen.

Dividend 2008

Met de goedkeuring van de jaarrekening 2008 door de Algemene Vergadering van Aandeelhouders op 20 april 2009 is het dividend over het boekjaar 2008 vastgesteld op EUR 0,28 per gewoon aandeel van EUR 0,25 nominaal. Tevens is bepaald dat het dividend over 2008 ad EUR 0,28 - naar keuze van de aandeelhouder - volledig in gewone aandelen ten laste van het belastingvrij uitkeer­bare agio wordt uitgekeerd dan wel geheel in contanten wordt uitbetaald. De uitkering in contanten geschiedt onder aftrek van 15% dividendbelasting.

Het aantal dividendrechten van gewone aandelen van EUR 0,25 nominaal dat recht geeft op één nieuw gewoon aandeel Aalberts Industries N.V. van EUR 0,25 nominaal elk is heden vastgesteld op 24. Gebaseerd op de naar volume gewogen gemiddelde beurskoers van alle op NYSE Euronext Amsterdam verhandelde gewone aandelen Aalberts Industries N.V. op 6, 7, 8, 11 en 12 mei 2009 van EUR 6,7954, vertegen­woordigt 1/24 deel een waarde van EUR 0,2831. Dit is nagenoeg gelijk aan de waarde van het dividend in contanten.

Betaling van het dividend en levering van aandelen uit hoofde van verwisseling van dividendrechten zal met ingang van 15 mei 2009 geschieden, in gewone aandelen van EUR 0,25 nominaal, via de bank of commissionair waar de aandelen in administratie zijn.