Provincie Zuid-Holland

RijnGouwelijn doortrekken naar de kust

Gedeputeerde Staten kiezen voor een RijnGouwelijn door Katwijk en Noordwijk tot aan de kust. De provincie wil dat de RijnGouwelijn vanuit Leiden de N 206 volgt en in Katwijk via de Tramstraat tot op de boulevard gaat rijden. In Noordwijk volgt de RijnGouwelijn het tracé via ESA Estec, de Zwarteweg, de Quarles van Uffordstraat via de Parallel Boulevard naar het Palaceplein.

Gedeputeerde Staten kiezen voor dit tracé, omdat het van alle onderzochte tracés het beste tracé is voor de reiziger. Ruim een jaar geleden heeft de provincie alternatieve tracés op verzoek van beide gemeenten onderzocht. Dat deed zij in aanvulling op het eerdere onderzoek naar de milieueffecten van de verschillende tracés. Dit extra onderzoek heeft niet tot echt andere resultaten geleid. "Nu is het tijd om een besluit te nemen", vindt Asje van Dijk, gedeputeerde Verkeer en Vervoer van de provincie Zuid-Holland. "We praten al meer dan tien jaar over de RijnGouwelijn. Door nu dit besluit te nemen, kunnen we een volgende stap zetten met een duurzame inpassing van de RijnGouwelijn in Katwijk en Noordwijk, die nu hun woningbouwplannen ontwikkelen. We gaan dat in samenwerking met Katwijk en Noordwijk oppakken."

De gemeenteraden van Katwijk en Noordwijk hebben beide aangegeven geen RijnGouwelijn tot aan de kust te willen. De gemeenten Katwijk wil niet verder dan de N 206 en de gemeente Noordwijk wil niet verder dan Estec. Asje van Dijk: "De provinciale overheid moet een knoop doorhakken omdat het niet over een lokaal, maar groter regionaal belang gaat. Er is gekozen om de woningbouw in Holland Rijnland langs de RijnGouwelijn te ontwikkelen om zo het bollengebied open te houden. Dat betekent in de periode tot 2020 dat er hier z'n 22.000 woningen en bedrijventerreinen komen. Daarvoor is een goede ontsluiting met hoogwaardig openbaar vervoer nodig overeenkomstig het principe 'eerst bewegen, dan bouwen'." Gedeputeerde Staten hebben verder besloten een inpassingsplan te maken voor het tracé van de RijnGouwelijn-West in zowel Katwijk als Noordwijk.

Provinciale Staten besluit over het tracé van de RijnGouwelijn-West in hun vergadering op 24 juni 2009.

Contactinformatie:
Astrid Vlaminkx, telefoon 070 - 441 6524 of
de afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 7240. Het persbericht heeft als kenmerk 209097