Gemeente Alkmaar


BESLUITENLIJST
van de vergadering van burgemeester en wethouders van 12 mei 2009

Aanwezig:
P.M. Bruinooge, voorzitter
J.C. Meijer
drs. S.H. Binnendijk
W.A.J. van Veen
drs. N.M.C. Alsemgeest
mevr. ir. A. van Dam
drs. J.C.M. Cox, gemeentesecretaris.


1. Opening
De besluitenlijst van de vergadering van 7 mei 2009 wordt vastgesteld.


2. Besluiten

09.7112 Vragen van het lid van de raad Y. de Bont, namens de fractie VVD inzake Bruinooge Audiovisuele ondersteuning van de raad

Probleemstelling:
Het lid van de raad, Y. de Bont, heeft ons bij brief van 13 april 2009 vragen gesteld inzake audiovisuele ondersteuning van de gemeenteraad.

Besluit:
In te stemmen met bijgaande beantwoording.

09.6950 Herbestemming ambachtsschool Bergerweg 1 tot starterswoningen en centrum voor Meijer kunst en erfgoed

Probleemstelling
Op 13 november 2008 heeft de Raad van de gemeente Alkmaar een voorbereidingskrediet beschikbaar gesteld voor een onderzoek naar de herbestemming van de ambachtsschool aan de Bergerweg 1 tot voor jongeren bereikbare woningen en een centrum voor kunst en erfgoed. Uit dit onderzoek is gebleken dat de toen aan de Raad voorgelegde herbestemming mogelijk is en leidt tot een rendabele investering. In grote lijnen komt het voorstel er op neer dat in het monumentale deel van het complex een centrum voor kunst en erfgoed kan worden gevestigd en dat op de plaats van de te slopen overige gebouwen voor jongeren bereikbare huisvesting kan worden gerealiseerd en een archiefdepot. Thans wordt verzocht de uitslag van het onderzoek aan de Raad voor te leggen en tevens de Raad te vragen akkoord te gaan met deze wijze van herbestemming en de daarbij behorende rendabele investering.


---




Besluit:

1. akkoord te gaan met de voorgestelde herbestemming van de ambachtsschool Bergerweg 1;

2. de raad het bijgaande raadsvoorstel voor het besluiten tot de aangegeven herbestemming en het akkoord gaan met de rendabele investering aan te bieden;

3. kennis te nemen van de stand van zaken;
4. de startnotitie ontwerp- en uitvoeringsfase herbestemming ambachtschool vast te stellen.

09.7095 Beantwoording raadsmotie: Bomen Ring Niet Weg Binnendijk
Probleemstelling:
Op 2 april is de door de raad de motie Bomen Ring Niet Weg aangenomen. Het is de beleidslijn dat het college binnen 30 dagen de raad laat weten op welke wijze ze met de motie wil omgaan.
De motie bevat drie verzoeken waarvan de belangrijkste is het verzoek om de voorgenomen kap van circa 15 bomen langs de M.L. Kingweg te heroverwegen. Deze heroverweging heeft niet geleid tot een andere conclusie. Naast het belang van bescherming van het groen wat tot de motie geleid heeft zijn in de afweging het belang van een gezonde economie en werkgelegenheid meegenomen en ook het lopende beleid (betrouwbare overheid). Op het andere verzoek wordt in de beantwoording van de motie ingegaan.

Besluit:
In te stemmen met de beantwoording van de motie en deze naar de raad te sturen.

09.6951 Tervisielegging ontwerpbestemmingsplan Vroonermeer Noord en ontwerp- Binnendijk/ besluit vaststellen hoge waarde wegverkeerslawaai in de zin van de Wet geluidhinder Alsemgeest
Probleemstelling:
Het voorontwerp bestemmingsplan voor het plangebied Vroonermeer Noord is in 2007 in de inspraak gebracht. Ook heeft in 2007 het vooroverleg met instanties plaatsgevonden. In verband met de financiering van het plan en afspraken met Langedijk heeft het ontwerpbestemmingsplan enige tijd op zich laten wachten. Het proces is nu zover dat het ontwerpbestemmingsplan in procedure gebracht kan worden.
De inspraak- en overlegreacties zijn beantwoord en waar nodig verwerkt in het ontwerpbestemmingsplan. Het ontwerpbestemmingsplan is uitgebreid besproken in de projectgroep Vroonermeer Noord waarin marktpartijen en Langedijk vertegenwoordigd zijn. Het ontwerpbestemmingsplan kan ter visie worden gelegd.

Besluit:

1. Instemmen met de `Beantwoordingsnota inspraak en overleg instanties voorontwerp bestemmingsplan Vroonermeer Noord' van 9 april 2009;
2. Het ontwerpbestemmingsplan Vroonermeer Noord gedurende zes weken ter visie leggen;

3. Het ontwerpbesluit vaststellen hogere waarde wegverkeerslawaai in de zin van de Wet geluidhinder met betrekking tot woningen behorende bij het bestemmingsplan Vroonermeer-Noord gedurende zes weken ter visie leggen;
4. Het ontwerpbestemmingsplan Vroonermeer Noord ter informatie aanbieden aan de commissie SOB.

---





09.6225 Startnotitie PRIS (parkeerverwijssysteem) Alsemgeest
Probleemstelling:
Op 8 januari 2009 nam de raad een motie aan "Verbetering bereikbaarheid Centrumgebied". Met bijgaande startnotitie wordt een voorstel gedaan tot uitvoering van de motie.

Besluit:

1. De startnotitie vast te stellen.
2. De met de opdracht gemoeide kosten van maximaal 50.000,-- te verantwoorden binnen het product parkeren.


09.7209 Verlenging samenwerkingsovereenkomst Vroonermeer Noord Alsemgeest
Probleemstelling:
Op 27 juni 2007 hebben de partijen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van Vroonermeer Noord een Samenwerkingovereenkomst (SOK) ondertekend. Die overeenkomst eindigt op het moment van ondertekening van de realisatieovereenkomst (ROK) of op 1 oktober 2008 indien er dan geen ROK tot stand is gekomen. Zolang er geen plan is met een sluitende grondexploitatie kan er geen Raamovereenkomst worden gesloten. Daarom hebben partijen in oktober 2008 besloten de samenwerkingsovereenkomst te verlengen. De verlenging liep op 1/4/09 af. De stuurgroep adviseert daarom de overeenkomst wederom met 4 maanden te verlengen. Daartoe is bijgaande overeenkomst opgesteld.

Besluit:

1. In te stemmen met bijgaande overeenkomst die regelt dat de samenwerkingsovereenkomst tot 1 augustus wordt verlegd.
2. De burgemeester machtigt wethouder N. Alsemgeest om namens de gemeente de overeenkomst te ondertekenen tijdens de volgende stuurgroepvergadering op 20/5/09.


09.7428 Raadsvragen van het lid van de raad dhr. H. Adriaanse, namens de fractie CDA Alsemgeest inzake werkzaamheden Herenweg Oudorp

Probleemstelling:
Het lid van de raad, Adriaanse , heeft ons bij brief van 4 mei 2009 vragen gesteld inzake Herenweg Oudorp.

Te nemen besluit:
In te stemmen met bijgaande beantwoording.


09.3338 Startnotitie uitvoeringsplan Wijkactieplan Overdie V.Veen/V.Dam
Probleemstelling:
Sinds 2003 werken diverse instanties in Overdie samen aan de herstructurering van de wijk. In maart 2007 is Overdie door het Ministerie van VROM als één van de veertig achterstandswijken aangemerkt. Tot medio 2008 is er onder leiding van de stuurgroep gewerkt aan de inrichting van het programmamanagement en de inhoudelijke uitvoering van een wijkactieplan.
De concept-startnotitie is vanaf september 2008 op basis van voortschrijdend inzicht verder aangepast. In die tijd heeft het werk niet stilgestaan: er is al veel inhoudelijk werk
---




voor het wijkactieplan geleverd, projecten zijn opgestart en resultaten geboekt. In de vergadering van de stuurgroep Overdie d.d. 26 februari 2009 is deze startnotitie akkoord bevonden.
De startnotitie dient nu nog formeel vastgesteld te worden.

Besluit:
De bijgaande startnotitie uitvoeringsplan Wijkactieplan Overdie vast te stellen.


09.5218 Jaarverslag Noodpreventiefonds 2008 Van Dam
Probleemstelling:
Het Noodpreventiefonds bestaat sinds 2002 en richt zich op het voorkomen van huisuitzettingen en afsluiting van nutsvoorzieningen in situaties waarin de hulp van de `reguliere' instanties niet of nog niet beschikbaar is. De organisaties die het Noodpreventiefonds beheren (de diaconie `Samen op Weg Gemeenten, de Vincentiusvereniging en het ISCC) en samen met het ISBA en stichting Wisselwerk de Stuurgroep vormen, hechten er aan het college te informeren over de ontwikkelingen binnen het fonds over 2008.

Besluit:

1. In te stemmen met het jaarverslag over 2008 van de stuurgroep Noodpreventiefonds

2. Het verslag ter kennisname aan te bieden aan de commissie samenlevingszaken


09.7322 Programmarekening en productenrealisatie 2008 V.Dam
Probleemstelling:
Ter voldoening aan het bepaalde in artikel 197 van de nieuwe gemeentewet biedt het college de gemeenterekening aan de raad aan (alvorens deze door de raad wordt vastgesteld).
De accountant heeft een controlerapport uitgebracht, dat (in concept) is besproken in de Auditcommissie op 24 april 2009. De Auditcommissie zal advies uitbrengen aan de commissie Bestuur en Middelen van 26 mei 2009.

Te nemen besluit:

1. Kennis te nemen van het conceptrapport van bevindingen op basis van de controle van de jaarrekening door de accountant.
2. De adviezen en bevindingen opgenomen in het rapport van bevindingen van de accountant over te nemen.

3. Het aanbiedingsmemorandum bij de jaarrekening 2008 vast te stellen;
4. De productenrealisatie 2008 vast te stellen.
5. De programmarekening 2008 inclusief raadsvoorstel aan de raad aan te bieden ter behandeling in de commissie b&m van 26 mei 2009 en vaststelling in de raadsvergadering van 11 juni 2009.


---






---- --