Woonbond


12-05-2009

Pilots om de diversiteit van huurdersorganisaties te stimuleren

Zowel de Woonbond als Aedes vinden het belangrijk dat huurdersorganisaties divers zijn. Dat jong en oud, allochtoon en autochtoon participeren. Dat gaat niet altijd vanzelf. Vandaar dat 13 mei een aantal pilots worden gepresenteerd om nieuwe werkmethoden te ontwikkelen en bestaande methoden op een nieuwe wijze in te zetten. De resultaten van die pilots worden naar verwachting eind dit jaar bekend gemaakt. Deelnemers zijn Woningstichting Leyakkers (regio Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Gilze en Rijen en Goirle), Brabant Wonen (Den Bosch en Oss), Stadgenoot (Amsterdam) en De Key (Amsterdam).
* De pilot van Woningstichting Leyakkers houdt in, dat wordt samengewerkt met sleutelfiguren om zo jongeren en allochtonen meer te betrekken bij beleid. Specifiek richt het project zich op huurders van Turkse komaf (vanwege een relatief grote groep Turkse huurders in Rijen).

* In het project van Brabant Wonen staat digitale bewonersparticipatie centraal, als aanvulling op andere vormen van participatie. Met het digitale netwerk wil Brabant Wonen een representatief deel van de klanten kunnen raadplegen over beleidsonderwerpen.

* Stadgenoot gaat bewoners uit Amsterdam-Geuzenveld-Slotermeer via klankbordgroepen actief betrekken bij het uitwerkingsplan voor een vernieuwingsgebied. Het actief werven van en het communiceren met allochtone bewoners krijgt speciale aandacht.

* De Key tenslotte richt zich met haar pilot op een woonblok op IJburg dat zeer divers is kwa bewoners (culturele achtergrond, huur, koop, jongeren en ouderen). Hier is het doel meer Nieuwe Amsterdammer te betrekken bij vraagstukken die spelen in en rondom de woning en hen uit te nodigen een positieve bijdrage leveren aan de leefbaarheid in de buurt.


© 2009 Nederlandse Woonbond Amsterdam