Leefbaar Rotterdam


dinsdag, mei 12, 2009

618.000 voor twee nieuwe wethouders

Na het echec van de VVD bestaat de coalitie in Rotterdam uit PvdA, CDA en GroenLinks. De portefeuilles van de twee vertrokken VVD-wethouders werden overgenomen door de resterende leden van het stadsbestuur. Inmiddels heeft de coalitie laten weten dat zij twee nieuwe wethouders willen benoemen, een van het CDA en een van de PvdA. Deze wethouders zullen maar kort regeren, maar hier staat wel een zeer ruime vergoeding tegenover.

De nieuwe wethouders zullen weinig doen
Iedere nieuwe wethouder heeft een aantal maanden nodig om zich in te werken in de nieuwe baan. In dit geval betekent het dat tegen de tijd dat de nieuwe wethouders zijn ingewerkt, de verkiezingstijd ongeveer is begonnen. De verkiezingen worden tenslotte alweer op 3 maart 2010 gehouden. De verkiezingstijd is traditioneel een periode waarin geen nieuw beleid meer wordt gepresenteerd. Men wil vlak voor de verkiezingen geen ingrijpende beslissingen meer nemen; dat wordt aan de volgende ploeg over gelaten. Na de verkiezingen duurt het even voordat een nieuw stadsbestuur is gevormd. Het kan bijvoorbeeld tot juni duren voordat de nieuwe ploeg aantreedt. Het oude stadsbestuur blijft zolang aan, maar ook in deze periode worden uiteraard geen vergaande beslissingen meer genomen.

Het komt er op neer dat de nieuwe wethouders een jaar lang regeren, maar tot weinig daden zullen komen.

Het salaris
Het wethouderssalaris in een stad als Rotterdam bedraagt 9.100 euro per maand. Hier komt nog vakantiegeld en een eindejaarsuitkering bij. In totaal bedraagt het jaarsalaris 123.600 euro. Wanneer de nieuwe wethouders na een jaar aftreden, hebben zij recht op twee jaar wachtgeld. Dat bedraagt het eerste jaar 80% van het jaarsalaris. Het tweede jaar is dit 70%. Deze twee jaren bij elkaar opgeteld bedraagt het wachtgeld 185.400 euro.

In totaal heeft iedere wethouder dus recht op 309.000 euro.

Waarschijnlijk zou iedereen deze baan wel willen hebben: een jaar weinig doen en vervolgens twee jaar lang recht hebben op uitrusten.

Alternatieven
Het is belangrijk dat de stad goed bestuurd wordt. Maar een bedrag van 309.000 euro voor een jaar werk, waarvan we nu al weten dat het ons weinig zal brengen? Dat is Leefbaar Rotterdam echt een stap te ver. De coalitie zou de taken moeten verdelen onder de resterende bestuurders. Er zijn nog zes wethouders en een burgemeester, dus dat kan.

Mocht de coalitie het zo nodig vinden om toch één extra wethouder te benoemen, dan had de PvdA een van hun bestuurders uit een deelgemeente kunnen vragen. De PvdA vindt tenslotte dat er teveel bestuurders zijn in de deelgemeenten. Zo sla je twee vliegen in een klap en kost het de belastingbetaler een stuk minder.

Leefbaar Rotterdam fractievoorzitter Ronald Sørensen wil in de gemeenteraadsvergadering van aanstaande donderdag een spoeddebat houden over deze kwestie.


Door Victor Reijkersz op 2009 05 12