Conflict in Sri Lanka desastreus voor kinderen

12 mei 2009, Kathmandu/Den Haag - Unicef hekelt vandaag het conflict in Sri Lanka, dat voor de kinderen in dit land desastreuze gevolgen heeft. In de afgelopen 48 uur zijn opnieuw kinderen gedood of gewond geraakt.

"Ongeveer 50.000 burgers zitten vast in een klein gebied van maar een paar vierkante kilometer groot. We zijn bang dat nog veel meer kinderen zullen omkomen als de regering doorgaat met haar offensief en de LTTE (Tamil Tijgers) burgers niet toestaat om het conflictgebied te verlaten," zegt Daniel Toole, regionaal Unicef-directeur voor Zuid-Azië.

Sinds het begin van dit jaar zijn als gevolg van het conflict duizenden burgers, waaronder veel kinderen, omgekomen of gewond geraakt. "De Secretaris Generaal van de Verenigde Naties heeft duidelijk gemaakt dat de wereld deze crisis scherp in de gaten houdt. Het oplaaien van het conflict is een catastrofe voor de kinderen en toont aan dat de strijdende partijen totaal geen oog hebben voor de meest kwetsbaren onder de burgerbevolking," aldus Toole.

Unicef heeft de regering van Sri Lanka opnieuw opgeroepen haar militaire acties zoveel mogelijk te beperken, zodat de veiligheid van burgers kan worden gegarandeerd. De LTTE moet burgers onmiddellijk toestemming geven om het strijdtoneel te verlaten. Daarnaast wijst Unicef met klem op de vreselijke levensomstandigheden in het conflictgebied. Er is onder meer een zeer ernstig tekort aan medicijnen, voedsel en schoon water.

Unicef is in meer dan 150 landen en gebieden actief en helpt kinderen hun eerste levensjaren overleven en zo gezond mogelijk opgroeien. Unicef is de grootste leverancier van vaccins voor ontwikkelingslanden en zet zich voor kinderen in via projecten op het gebied van gezondheid en goede voeding, schoon water en sanitaire voorzieningen, kwalitatief basisonderwijs voor jongens en meisjes en de bescherming van kinderen tegen geweld, uitbuiting en aids. Unicef is voor haar financiering geheel afhankelijk van vrijwillige bijdragen van individuen, bedrijven, stichtingen en regeringen.


* * * *