FNV


12-5-2009

FNV Congres 2009 op 12 en 13 mei

Op 12 en 13 mei houdt de FNV haar vierjaarlijkse congres in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Belangrijke thema's van het congres zijn diversiteit, Decent Work (Gewoon Goed Werk) en regulering van de marktwerking.

Terugblik De FNV blikt tijdens het congres terug op de afgelopen vier jaren. De FNV heeft drie agresssieve kabinetten-Balkenende met opgeheven hoofd doorstaan. Zij heeft de ontslagbescherming weggesleept voor de poorten van de hel. En recentelijk heeft de FNV haar best gedaan voor een klinkend sociaal akkoord.

Heden en toekomst FNV-voorzitter Agnes Jongerius sprak in haar openingsspeech over de samenleving die steeds vluchtiger wordt. Media zijn voortdurend op zoek naar hypes, politici lenen zich graag voor relletjes en steeds meer kiezers zweven. Ook is Jongerius ongerust over de toename van geweld in onze samenleving. En over de crisis die meer dan ooit vraagt om samenwerking die veel verder gaat dan we gewend zijn.

Alles is in beweging. Dat maakt het moeilijk om voorspellingen te doen. Maar wat in ieder geval zeker is, zo benadrukte Jongerius, is dat de FNV ook in de toekomst een van de stabiele en maatschappelijke factoren blijft.

FNV Jong Ook Jeroen de Glas, voorzitter van FNV Jong, hield een speech tijdens de opening van het congres. Hij blikte terug op het vorige congres in 2005 waar werd besloten tot de oprichting van FNV Jong. En hij sprak over de activiteiten van FNV Jong in de afgelopen jaren. Onder andere de zwartboeken over de vele misstanden in de uitzendsector en bij supermarkten, de oprichting van Papa Plus, het plan ter bestrijding van de jeugdwerkloosheid, de Tj-tour en meest recentelijk de campagne rondom de aanpassing van het minimumjeugdloon.

Eerste congresdag Op de eerste congresdag is het beleid van de FNV voor de periode 2009-2013 gepresenteerd met de belangrijkste speerpunten diversiteit, Decent Work en marktwerking. Andere hoogtepunten waren de uitreiking van de vakbondsrechtenprijs aan de Iraakse vakbondsleidster Hashmeya Hoessein en de herverkiezing van het federatiebestuur dat de komende vier jaren ongewijzigd blijft.

Tweede congresdag De tweede congresdag wordt ingevuld met workshops, meetings en presentaties van diverse samenwerkingsprojecten.