PCOB komt met pamflet over AOW-leeftijd

12/05/2009 19:17

PCOB

Dick Corporaal, scheidend PCOB-voorzitter, vindt dat de Nederlandse samenleving een eigen verantwoordelijkheid heeft bij het oplossen van de huidige economische crisis: "Laten we beseffen dat de overheid voorwaarden kan scheppen, maar dat de samenleving het zelf op moet lossen."

Corporaal doet deze uitspraken tijdens een speech op zijn afscheidsreceptie. Na zes jaar voorzitterschap draagt hij nu het stokje over. De afscheidsreceptie wordt aansluitend aan de Algemene Ledenvergadering van de PCOB gehouden. Tijdens de Algemene Ledenvergadering wordt onder andere besloten over de opvolging van Corporaal. Rienk van Splunder, voormalig vice-voorzitter van het CNV, is voorgedragen door het landelijk bestuur van de PCOB.

Pamflet

De PCOB wil, in aanloop naar de adviesvorming over het verhogen van de AOW-leeftijd in de SER, zijn standpunten naar buiten brengen in de vorm van een pamflet, zo kondigt de scheidend voorzitter aan: "Het bestuur heeft besloten een ontwerppamflet te publiceren, dat uiteenzet waardoor wij ons laten leiden en wat onze opties zijn."

Participatie

Belangrijk punt in het op te stellen pamflet wordt de arbeidsparticipatie van 55-plussers. Corporaal: "45% van deze groep werkt nu betaald. Als de arbeidsparticipatie binnen deze groep niet toeneemt, wordt deze mensen geen toekomstperspectief geboden." Vandaar dat de PCOB de toename van de arbeidsparticipatie onder 55-plussers wil koppelen aan een eventuele stijging van de AOW-leeftijd. "De participatiegraad van 55-plussers zou jaarlijks met zo'n 5% moeten stijgen, voordat we de AOW-leeftijd moeten willen verhogen", aldus Corporaal.

Anders kijken

In zijn afscheidsrede vraagt Corporaal tevens aandacht voor ontwikkelingen binnen de Europese Unie en de verhoudingen tussen christenen en moslims. Bij beide onderwerpen pleit hij voor een andere manier van kijken: "Niet om te dagdromen, maar om nieuwe wegen te openen, en mensen te mobiliseren op vele kruispunten de goede wegen te kiezen."





http://www.pcob.nl