Ministerie van Buitenlandse Zaken

Saoedi Arabi-constructief in vredesproces

12 mei 2009 | Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken en zijn ambtgenoot, prins Al-Faisal voerden vandaag in de Saoedische hoofdstad Riaad besprekingen over het vredesproces in het Midden-Oosten. Saoedi-Arabië staat aan de basis van het Arabisch vredesinitiatief.

'Net als Nederland ziet Saoedi-Arabië mogelijkheden dit jaar nieuwe stappen te zetten in het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen,' aldus minister Verhagen. 'Het initiatief van de Arabische landen is een van de pilaren onder het vredesproces in het Midden-Oosten. De opstelling van Saoedi-Arabië is constructief. We hebben de mogelijkheden besproken voor een nauwere samenwerken met de VN, VS, Rusland en de Europese Unie om het vredesproces weer op gang te krijgen.'

Minister Verhagen brengt een tweedaags werkbezoek aan Saoedi-Arabië. Hij sprak eerder met koning Abdullah, en met de ministers voor Petroleum en voor Mensenrechten. Nederland ziet voorzichtige verbeteringen in de mensenrechtensituatie, maar blijft bezorgd over de vele doodstraffen, het toedienen van lijfstraffen en de schendingen van vrouwenrechten. Saoedi-Arabië zegde toe de Nederlandse mensenrechtenambassadeur te ontvangen om deze en andere zorgen verder te bespreken.

Minister Verhagen benadrukte in zijn gesprekken dat religie of cultuur geen excuus kunnen zijn om de mensenrechten te schenden. 'Er is bereidheid maatregelen te nemen om de mensenrechtensituatie te verbeteren, bijvoorbeeld door wetten vooraf te toetsen aan de mensenrechtenverdragen die Saoedi-Arabië heeft ondertekend, maar er is nog een lange weg te gaan.'

Verhagen besprak verder de mogelijkheden van verdere economische samenwerking tussen Nederland en Saoedi-Arabië. Om minder afhankelijk te zijn van oliewinning investeert het land veel in andere sectoren van de economie. Dat biedt kansen aan Nederlandse ondernemingen, bijvoorbeeld op het gebied van milieutechnologie, waterbouw en consultancy.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Zie ook

* vollg de jonge professionals op reis met minister Verhagen Externe link

volg de minister tijdens zijn reizen