NOC*NSF


Arnhem/Papendal, 12 mei 2009

Brede steun voor Olympisch Plan 2028
'Heel Nederland naar Olympisch niveau'

Er is brede steun en veel enthousiasme voor het Olympisch Plan 2028. Op de Algemene Ledenvergadering van NOC*NSF op 12 mei hebben de vertegenwoordigers van de aangesloten sportbonden zich collectief achter het Olympisch Plan 2028 geschaard. Het Olympisch Plan 2028 is de ambitie om met sport in de volle breedte een bijdrage te leveren aan Nederland, met veel positieve effecten nú en in de toekomst. En met de organisatie van de Olympische en Paralympische Spelen van 2028 in Nederland als inspirerend perspectief en mogelijke uitkomst.

Bron van inspiratie
Erica Terpstra, voorzitter NOC*NSF, onderschrijft deze doelstelling: "Ik zie NOC*NSF in de rol van coach, om van ruim zestien miljoen mensen één sterk Nederlands team te maken. Samen met een groot aantal partners uit alle geledingen van onze samenleving. Ik vind het een voorrecht om hierbij betrokken te zijn. Dit plan is een bron van inspiratie. Ook vanwege het uiteindelijke doel om de Olympische en Paralympische Spelen in 2028 naar Nederland te halen".

Maatschappelijk draagvlak
De ministeries van VWS, EZ en VROM en de vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) hebben hun medewerking verleend aan het plan. Staatssecretaris Bussemaker van VWS zegt in een eerste reactie: "Het Olympisch Plan 2028 van NOC*NSF straalt ambitie uit en steunt in meerdere opzichten het kabinetsbeleid voor een gezonde Nederlandse samenleving. Het plan stelt sport centraal, maar levert vooral ook een positieve bijdrage aan de kwaliteit van onze samenleving op gebieden als gezondheid, onderwijs, cultuur, economie, werkgelegenheid, ruimtelijke ordening en verkeer. Met de subsidie van E 1 miljoen kan het Program Office het komende jaar alvast aan de slag met de regie op het Olympisch Plan en de uitvoering van overkoepelende taken, zoals relatiebeheer, communicatie en programmamanagement". Staatssecretaris Bussemaker komt in juni van dit jaar met een kabinetsreactie op het plan. Wordt het licht ook daar op groen gezet, dan kan de organisatie in rap tempo starten met het uitvoeren van de doelstellingen. In 2016 zal vervolgens worden bekeken of Nederland zich definitief gaat opwerpen als organisator van de Olympische en Paralympische Spelen in 2028, precies 100 jaar na de Spelen van Amsterdam. Om het brede maatschappelijk draagvlak te onderstrepen zal NOC*NSF de potentiële samenwerkingspartners in het Olympisch Plan 2028 de komende weken persoonlijk bezoeken. Hen wordt gevraagd het Olympisch Plan 2028 te onderschrijven en zich in te zetten voor de realisatie ervan.

Het Olympisch Plan 2028: acht ambities
Het Olympisch Plan 2028 formuleert acht ambities. Die betreffen de topsport, de breedtesport, de sociaal-maatschappelijke effecten, welzijn, economie, ruimtelijke ordening, de organisatie van evenementen en de media-aandacht. De opstellers van het plan schrijven daarover: "Wie ambities heeft, heeft ook dromen. Ook wij hebben dromen. Dromen over de bijdrage van sport aan een betere maatschappij".

Brede alliantie
André Bolhuis, binnen het bestuur van NOC*NSF verantwoordelijk voor het Olympisch Plan 2028: "Dit Olympisch Plan 2028 is een echte mijlpaal en verdient het om realiteit te worden. Wij - NOC*NSF - voelen ons als initiatiefnemer eerstverantwoordelijk, maar we willen die verantwoordelijkheid straks binnen de brede Alliantie voor het Olympisch Plan graag delen met een groot aantal stakeholders en andere betrokkenen. Wij zullen als NOC*NSF onze rol van aanjager van het Olympisch Plan 2028 en vooral van deze Olympische droom met verve vervullen!"

Organisatieopzet
Om de plannen te realiseren wordt een 'Council Olympisch Plan 2028' opgericht. Dit orgaan krijgt volgens het plan een voorzitter die boven de partijen staat. De leden van de Council zijn de vertegenwoordigers op het hoogste niveau vanuit de leden van de Alliantie voor het Olympisch Plan. De Council wordt praktisch ondersteund door het 'Program Office Olympisch Plan 2028'. Verder komt er een 'Club van 2028', een Adviesraad met ambassadeurs van het plan ten behoeve van zowel Council als Program Office.

Financiering
Een plan als het Olympisch Plan 2028 kost veel geld. Maar voor veel is er al geld. Een deel van de plannen is namelijk onderdeel van lopend beleid en een ander deel biedt alternatieven voor bestaand beleid en kan dus gefinancierd worden door bestaande budgetten anders toe te wijzen. Toch zijn extra investeringen nodig, bijvoorbeeld in de ambitie om veel meer grote evenementen naar Nederland te halen. Over de extra financiering wordt nu en de komende tijd gesproken met betrokken partijen.

Aanleiding en achtergrond
In 2006 besloot het bestuur van NOC*NSF te onderzoeken hoe de organisatie van Olympische en Paralympische Spelen in Nederland het best zou kunnen worden ingericht. Dit onderzoek werd gesteund door de vier grote steden en de ministeries van VWS, EZ en VROM. Het Olympisch Plan 2028 is de uitkomst van dit onderzoek. Met het verwerven van maatschappelijk draagvlak en de vorming van een Alliantie van partijen wordt de eerste fase afgesloten en begint een nieuwe periode.

De tweede fase is de opbouwfase. Daarin krijgen de uitwerking en de invoering van de projecten uit het Olympisch Plan, samen met de stakeholders en andere betrokkenen, hun beslag. In de volgende fase, vanaf 2016 wordt tenslotte bekeken of het organiseren van de Olympische en de Paralympische Spelen in 2028 wenselijk en vooral mogelijk is.

Nederlands Olympisch Comité
Nederlandse Sport Federatie
Papendallaan 60
Postbus 302
6800 AH Arnhem
Telefoon (026) 4834400
Telefax (026) 4821245