Gemeente Coevorden

Effecten economische crisis worden zichtbaar voor gemeente Coevorden

Eerste bestuursrapportage 2009

In de commissievergadering van 19 mei informeert het college van burgemeester en wethouders de gemeenteraad van Coevorden over de eerste bestuursrapportage over 2009. De gevolgen van de economische crisis worden hierin zichtbaar. Er ligt voor het college een uitdaging om ook dit jaar binnen de bestuurlijke ambities, nieuwe wettelijke taken en de aanwezige middelen haar doelstellingen te realiseren. In de bestuursrapportage informeert het college de gemeenteraad over de stand van zaken over de voortgang van de in de programmabegroting opgenomen activiteiten en de inzet van de middelen.

In het kader van het Regio Specifiek Pakket Zuiderzeelijn heeft de gemeenteraad inmiddels de startnotitie `Sporen naar de toekomst' vastgesteld. Het is de eerste stap in het proces op weg naar een totaalvisie voor het stationsgebied. Ook is de gemeente druk bezig met een onderzoek naar de haalbaarheid van een zuidelijke ringweg die aansluit op de N34.

De eerste bestuursrapportage sluit met een tekort van EUR 872.000. Een van de belangrijkste oorzaken van de verwachte kostenstijging is de verstrekking van uitkeringen, die leidt tot een verwacht nadeel van EUR 655.000. Ook de zorgen over de Emco-groep vinden hun financiële vertaling in de bestuursrapportage. De effecten van de bestuursrapportage op de meerjarenraming zijn minder groot. Het feit dat deze nog niet sluitend is, wordt in het kader van het project `Ruimte om te kiezen' opgepakt. Het project `Ruimte om te kiezen' moet ervoor zorgen dat de gemeente ook meerjarig een goede financiële basis krijgt, waarbij rekening wordt gehouden met de ambities en uitdagingen die op de gemeente afkomen.