Gemeente Coevorden

Nieuw Klimaatbeleidsplan Coevorden sluit aan bij Energieakkoord Noord-Nederland

De gemeente Coevorden gaat aan de slag met het opstellen van een Klimaatbeleidsplan 2009 en verder, in vervolg op het klimaatbeleidsplan 2003 - 2006. Het college van burgemeester en wethouders wil inzetten op het realiseren van de doelen zoals die zijn gesteld in het Energieakkoord Noord-Nederland, dat door bijna alle noordelijke gemeenten (waaronder Coevorden), de vier noordelijke provincies, het Samenwerkingsverband Noord-Nederland en het rijk in 2008 is ondertekend.

Dit Akkoord tussen `het Noorden' en het rijk heeft als belangrijkste doelen: het leveren van een stevige bijdrage aan het oplossen van het klimaatprobleem en het behouden, versterken en uitbouwen van de energiebedrijvigheid in Noord-Nederland. Coevorden wil op lokaal niveau actief meewerken aan de verwezenlijking van deze doelen.

Voorbeeldprojecten

Met ingang van 1 juli 2010 gelden voor Noord-Nederland strengere energie-eisen (EPC) voor nieuwbouwwoningen dan in de rest van Nederland. Bouwaanvragen voor nieuwbouw in Coevorden zullen dan verplicht aan deze strengere norm moeten voldoen. Vooruitlopend daarop willen we toekomstige bouwers in de wijk Ossehaar fase B in Coevorden door middel van een stimuleringsregeling duurzaam bouwen verleiden energiezuiniger te bouwen dan wettelijk verplicht is.

Industrie

De gemeente Coevorden wil ketenefficiency in de industrie bevorderen, bijvoorbeeld door het gebruik van restwarmte en reststromen op het Europark Coevorden-Emlichheim. De gemeente vervult hierbij met name een aanjagende rol. De uiteindelijke investeringen in de aanleg van een energienetwerk op het Europark zullen aan de markt worden over gelaten.

Energie

De gemeente Coevorden wil clusters van middelgrote biomassacentrales in Zuidoost-Drenthe faciliteren. Hiertoe willen we samen met de provincie Drenthe en de gemeente Emmen een (virtueel) energiebureau Zuidoost Drenthe oprichten, dat de markt ondersteunt bij initiatieven in deze.

Het college van B en W is van mening dat toepassing van zonne-energie het belangrijkste middel is om duurzame energie op te wekken op decentraal niveau. Door innovaties in productietechniek (hogere opbrengsten tegen lagere kosten) en toepassing van rijkssubsidies zal zonne-energie voor woningen naar verwachting snel rendabel worden. De gemeente Coevorden zal, bij voorkeur samen met andere Drentse gemeenten, vanaf 2009 dit zoveel mogelijk onder de aandacht van huiseigenaren brengen.

Aandachtspunten gemeenteraad

In februari jl. heeft de commissie Wonen en Leefomgeving aandachtspunten voor het nieuwe Klimaatbeleidsplan aangeven. Zo wilden de raadsfracties aandacht voor voorlichting/educatie van inwoners, het betrekken van marktpartijen bij projecten, aandacht voor windmolens, duurzame mobiliteit en reductie van broeikasgassen in supermarkten. Deze aandachtspunten worden zoveel mogelijk verwerkt in het Klimaatbeleidsplan.