Gemeente Coevorden

Onderzoek naar toekomstige bedrijvenlocaties in de gemeente Coevorden

Nieuwe kansen voor bedrijvigheid op platteland

Moet de gemeente Coevorden in de toekomst nieuwe bedrijventerreinen aanleggen, of zijn er ook andere vestigingslocaties voor bedrijven? En welke locaties bieden dan de beste effecten voor de werkgelegenheid, duurzaamheid en de kansen voor het platteland? Die vragen wil het college van B en W beantwoorden door een onderzoek te starten naar eventuele toekomstige bedrijvenlocaties in de gemeente Coevorden. Bij het onderzoek worden ondernemers betrokken.

De gemeente wil met het onderzoek de economische kansen en bedreigingen voor Coevorden in beeld brengen, zowel in de stad als in de dorpen en op het platteland. Aan nieuwe bedrijventerreinen zoals de gemeente die tot nog toe kent, wordt op voorhand niet gedacht, wel aan afzonderlijke locaties voor nieuwe bedrijven. Ook de nieuwe invulling van oude terreinen, zoals De Holwert in Coevorden, komt nadrukkelijk aan bod.

Daarnaast gaan de onderzoekers na wat de mogelijkheden in de dorpen en op het platteland zijn; ze bekijken ondermeer welke vormen van bedrijvigheid in `vrijkomende' boerderijen en schuren zouden kunnen passen; zo is er bijvoorbeeld de groeiende sector van wellness en zorg. Ook kijken de onderzoekers hoe de gemeente planologisch het beste kan inspelen op veranderingen in de agrarische sector, zoals schaalvergroting, nieuwe teelten, energieproductie en toeristisch-recreatieve nevenactiviteiten:

Economische stabiliteit

De gemeente Coevorden heeft de onderzoekers meegegeven dat het nieuwe vestigingsaanbod voor bedrijven tot meer economische stabiliteit moet leiden,omdat de regio Zuidoost-Drenthe nog altijd een kwetsbare economie en een relatief hoge werkloosheid heeft. Ook streeft de gemeente naar optimale ruimtelijke inpassing, duurzaamheid en kansen voor het platteland. Het onderzoek moet eind dit jaar afgerond zijn.