PLASTERK: EXTRA GELD VOOR JONGE JOURNALISTEN

Minister Plasterk (Media) trekt de komende jaren extra geld uit om jonge journalisten ervaring te laten opdoen bij de kranten. Met de ruim 4 miljoen euro die hij daarvoor in totaal beschikbaar heeft, kunnen zestig jonge journalisten twee jaar bij een krant aan de slag. Omgerekend naar de circa dertig titels die ons land kent, zijn dit twee journalisten per krant.

Plasterk geeft hiermee de verjonging en vernieuwing van krantenredacties een belangrijke impuls. Juist jonge journalisten dreigen de dupe te worden van de bezuinigingen die kranten moeten doorvoeren om het hoofd boven water te houden. Last in, First out betekent dat zij er als eersten uitmoeten.

Plasterk vindt het belangrijk om iets te doen voor deze groep journalisten. Het mes snijdt wat hem betreft aan twee kanten: ,,Er blijft werk voor jonge journalisten en de kranten krijgen via die route een nieuwe generatie journalisten binnen die een bijdrage kunnen leveren aan de broodnodige innovatie van de dagbladsector.'' De regeling moet zo snel mogelijk in werking treden, zodat de eerste jonge journalisten al na de zomervakantie aan de slag kunnen bij een krant.

Het initiatief van Plasterk komt bovenop de stimuleringsregeling die in de huidige CAO staat. De bewindsman gaat ervan uit dat de dagbladuitgevers en de NVJ deze bepaling in stand houden bij de onderhandelingen voor een nieuwe CAO die later dit jaar zullen beginnen.

Noot voor redacties (