Senternovem

24-03-2009 | Congres voor snellere groei duurzame elektriciteit

De productie van duurzame elektriciteit is flink toegenomen. We lijken op de goede weg. Toch moet realisatie van allerlei projecten veel sneller kunnen. Kom 14 mei naar het congres in Utrecht om te zien hoe we meer vaart krijgen in verduurzaming. De productie van duurzame elektriciteit voor het binnenlands elektriciteitsverbruik laat in 2008 een flinke stijging zien. Van 6 procent in 2007 tot 7,5 procent in 2008. Dit komt door een toename van de elektriciteitsproductie uit windenergie en biomassa. In 2010 moet het percentage duurzame elektriciteit 9 procent zijn, is het streven van de overheid.

Ongeveer de helft van de duurzame elektriciteitsproductie werd in 2008 geleverd door windenergie. In centrales meegestookte biomassa is in 2008 verantwoordelijk voor ongeveer een kwart. En circa 5 procent van de duurzame elektriciteitsproductie is geleverd door drie nieuwe middelgrote installaties, die in 2008 in gebruik zijn genomen. Zij maken elektriciteit met biomassa als enige brandstof. Het gaat om afvalhoutverbranders in Alkmaar en Hengelo en een kippenmestverbrander in Moerdijk. Deze drie installaties hebben samen een vermogen van ongeveer 90 MW.

Nieuwe windmolens
De hogere elektriciteitsproductie uit windenergie komt vooral door ingebruikname van veel nieuwe windmolens. Eind 2008 was de windmolencapaciteit 2.216 megawatt, ongeveer 470 MW meer dan een jaar eerder. Nog nooit kwam er zoveel nieuw vermogen uit windmolens bij. Deze nieuwe windmolens worden bijna allemaal nog gesubsidieerd via de MEP-regeling.

Congres
Platform Duurzame Elektriciteitsvoorziening - een van de zeven platforms van EnergieTransitie - nodigt iedereen die een rol speelt in de verduurzaming van de elektriciteitsvoorziening uit voor het congres op 14 mei aanstaande. Het is bedoeld voor vertegenwoordigers van energiebedrijven, industrie, overheden, kennisinstellingen, adviesbureaus, maatschappelijke organisaties en brancheorganisaties. Het thema is: We lijken op de goede weg, maar zijn nog niet op volle snelheid. Hoe krijgen we meer vaart in de verduurzaming? In 10 deelsessies met uiteenlopende thema's en plenaire bijeenkomsten is uw actieve bijdrage gewenst. De plenaire bijeenkomsten staan onder leiding van dagvoorzitter Gijs Wanders. Als keynote-speaker zal Arnold Heertje ingaan op de kansen voor de ontwikkeling van een stabiele en duurzame energievoorziening tegen de achtergrond van de economische crisis. Tijdens het slotdebat zullen overheid, bedrijfsleven en branche-organisaties acte de présence geven. Het congres vindt plaats in Media Plaza te Utrecht van 09.30 tot 16.00 uur.

Meer informatie?
zie .
Voor meer informatie over het congres en aanmelding, zie www.devcongres.nl.

Externe links (worden geopend in een nieuw venster)

Voor meer cijfers over de productie van duurzame elektriciteit Voor meer informatie over het congres