Gemeente Voorschoten

Hoogland speelt in Gemeentemuseum

Fortepianist Stanley Hoogland speelt in Gemeentemuseum

Stanley Hoogland klein Op donderdag 14 mei geeft de nestor van de historische uitvoeringspraktijk op fortepiano, Stanley Hoogland, een concert in het Gemeentemuseum in Den Haag. Hij bespeelt een piano van Johann Schanz, een instrument uit Wenen van 1790, dat in die tijd heel gangbaar was. Het instrument komt uit de collectie van het Gemeentemuseum. Het concert is om 20.15 uur in de Erezaal van het museum.

Stichting Musica Antica da Camera, de vaste programmeur van oude muziek in Den Haag, brengt met dit concert voor de tweede maal instrumenten uit de vermaarde collectie van het Gemeentemuseum weer tot leven. Het is de voortzetting van de traditie van het museum dat een aantal jaar geleden vergelijkbare concerten organiseerde. Destijds was daar veel belangstelling voor.

De fortepiano, beter aan te duiden als `historische piano', is het instrument dat werd ontwikkeld uit het klavecimbel en de overgang vormde naar de moderne piano. Aan het eind van de 18^e eeuw nam dit instrument, geleidelijk de plaats van het klavecimbel in, omdat men behoefte had aan meer volume en dynamische mogelijkheden. Het instrument is bij uitstek geschikt voor het klassieke repertoire en de vroege romantiek door de transparante klank.

Het programma gaat van de klassieken Johann Christian Bach tot aan Franz Schubert. Het opent met een Fantasia van Bach in A en twee rondo's (in a en Es), dan volgen twee rondo's van Mozart (KV 485 en 511) en een sonate van Haydn (in D, hob. 16 nr. 51). Na twee sonates (in G op. 49 en in F op. 54) van Beethoven sluit Hoogland af met een sonate van Schubert (in a, D 537).

Solist en kamermusicus Stanley Hoogland studeerde piano en muziektheorie aan het Conservatorium van Amsterdam, waar Jaap Spaanderman zijn leraar was. Hij vervolgde zijn studie in Londen bij Maria Curcio en in Bloomington (VS) bij Menachem Pressler. Hoogland was een van de eersten die zich toelegden op de fortepiano. Voor opnamen en concerten maakt hij meestal gebruik van instrumenten uit zijn eigen collectie. Hij is als docent verbonden aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en aan het Conservatorium van Amsterdam. Stanley Hoogland geeft overal ter wereld concerten en masterclasses.

Het concert is in de Erezaal van het Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41 in Den Haag. Toegang is EUR 17,50. Studenten tot 27 jaar en CJP'ers krijgen vrij toegang.

Kaarten kunnen bij voorkeur worden gereserveerd via http://www.musantica.nl/. Telefonische reserveringen zijn ook mogelijk via het Haagse Uitburo, 0900 8282 999 of via Musica Antica da Camera, 071 513 8911.

Meer informatie op http://www.musantica.nl/ en
www.stanleyhoogland.com.

* 14 mei 2009