Gemeente Rotterdam

Op donderdag 14 mei herdenkt Rotterdam het bombardement op de stad dat op 14 mei 1940 plaatsvond en vrijwel de hele binnenstad verwoestte. Het bombardement bracht een ingrijpende wending in de geschiedenis van de stad teweeg. Op verschillende locaties wordt stilgestaan bij de gebeurtenissen die op 14 mei 1940 plaatsvonden.

Foto Bas Czerwinski

10.00 uur: Herdenking ultimatum aan de stad
Burgemeester Aboutaleb houdt een toespraak en legt een krans bij het monument aan de Statenweg t.o. nr. 147 in de deelgemeente Noord. Het monument is daar opgericht om te herdenken dat Duitse Parlementairs op deze plek het ultimatum aan de stad uitbrachten.

10.30 uur: Programma voor schoolkinderen
Programma voor schoolkinderen in de Laurenskerk met medewerking van De Woorddansers met vooraf een wandeling langs de Brandgrens. Ook worden stukken uit het boek 'Bommen op ons huis' van Martine Letterie voorgelezen.

12.00 uur: Interculturele bezinningsbijeenkomst Interculturele bezinningsbijeenkomst, waarin aandacht voor de relatie met de stad Nijmegen, die in de oorlog ook zwaar werd gebombardeerd. Met medewerking van de Iraanse setarspeler Pejman Zahedian. Aansluitend om 12.45 uur een wandeling naar Plein 1940.

13.00 uur: Kranslegging bij 'De verwoeste stad' Centrale stadsherdenking van het bombardement bij het monument 'Verwoeste stad' van Ossip Zadkine op Plein 1940. Het VU-kamerkoor brengt liederen uit het programma ''Verwoeste Steden' ten gehore, stadsdichter Jana Beranová draagt een gedicht voor en vier koperblazers brengen een "Signaal" ten gehore. Het is speciaal voor de gelegenheid gecomponeerd door studenten van Codarts. Om 13.25 uur legt burgemeester Aboutaleb een krans. Om 13.27 uur twee minuten stilte met aansluitend om 13.29 klokgelui.

13.45 uur: Presentatie 'Struisvogels op de Coolsingel' Burgemeester Aboutaleb neemt het eerste exemplaar in ontvangst van het boek 'Struisvogels op de Coolsingel' van regisseur Peter Sonneveld van theater Bonheur in restaurant De Coopvaert aan het Plein 1940.

15.00 uur: Onthulling plaquette beeld 'Schaduw' Onthulling van plaquette bij het te plaatsen beeld 'Schaduw' van Onno Poiesz bij het Oorlogs- en Verzetsmuseum aan Coolhaven 375. Toelichting: Siebe Thissen van Centrum Beeldende Kunst.

15.00 uur: 'Struisvogels' van theaterbedrijf Bonheur Monologen uit het boek 'Struisvogels' door theaterbedrijf Bonheur bij de boekhandels Donner, v/h Van Gennep, Snoek en Amesz.

20.15 uur: Herdenkingsbijeenkomst Laurenskerk
Herdenkingsbijeenkomst in de Laurenskerk rond het essay 'Verwoeste Steden' van Tina Rahimy. Het essay is gratis af te halen bij de openbare bibliotheken. De herdenkingsbijeenkomst wordt gepresenteerd door Lida Iburg. Het VU-kamerkoor verzorgt drie intermezzo's uit het liederenprogramma "Verwoeste steden" en stadsdichter Jana Beranová draagt een gedicht voor. Actrice Martine Crefcoeur houdt een monoloog van Bonheur. Inloop herdenkingsbijeenkomst vanaf 20.00 uur.

22.15: Onthulling eerste deel brandgrensmarkering Burgemeester Aboutaleb onthult aan de Willemskade ter hoogte van de Maasstraat het eerste stuk van de definitieve Brandgrensmarkering. Aansluitend wandeling over Schiedamsedijk langs het Buitenmuseum naar Plein 1940.

22.45 uur : Slotceremonie rond 'De verwoeste stad' De slotceremonie bij 'De verwoeste stad' op plein1940 met het laatste deel van een gedichtentrilogie door Stadsdichter Jana Beranová.

Foto Joop Reijngoud