Opnieuw tegenvallende cijfers Nederlandse woningmarkt

14/05/2009 11:34

Dynamis

Komende kwartalen moeten uitwijzen of het dieptepunt reeds bereikt is

De cijfers over de Nederlandse woningmarkt vallen tegen. Een aanbodstijging in combinatie met een flinke daling in het aantal verkopen zijn hier debet aan. Dit concludeert Dynamis in haar halfjaarrapport Sprekende Cijfers Woningmarkten, dat dinsdag 2 juni verschijnt. Er zijn nog geen aanwijzingen voor een korte termijn herstel. Of we het dieptepunt bereikt hebben, zullen de volgende kwartalen pas uit kunnen wijzen.

Aanbod

Op 1 april 2009 is het aanbod bestaande bouw in de Dynamis regio's gestegen met 15% ten opzichte van 1 oktober 2008. Het totale aanbod komt daarmee uit op 70.175 woningen. Alle regio's tonen dezelfde trend. Van de vier grote steden kent Amsterdam met 28% de grootste aanbodstijging. Het nieuwbouwaanbod is sinds 1 oktober 2008 gestegen met 17% naar 15.203 woningen.

Opname

Binnen de Dynamis regio's vonden van 1 oktober 2008 tot 1 april 2009 in totaal 26.168 transacties plaats. Dat is een daling van 35% ten opzichte van het voorgaande halfjaar. Met 10.266 transacties was met name het eerste kwartaal van 2009 verantwoordelijk voor deze forse daling, die ook weer in alle Dynamis regio's zichtbaar was. Ten opzichte van bestaande bouw springt de opnamedaling bij nieuwbouw er echt uit: deze is met 50% zeer fors te noemen. Met name het eerste kwartaal van 2009 is hiervoor verantwoordelijk.

Prijsontwikkeling

De gemiddelde transactieprijs van bestaande bouw is het afgelopen halfjaar gedaald met 11% naar 219.000,- euro. Per vierkante meter bedraagt de prijsdaling 7% naar een gemiddelde van 2.014,- euro. De gemiddelde prijs van een verkochte nieuwbouwwoning ligt voor het afgelopen halfjaar op 319.000,- euro, een stijging van 1% ten opzichte van het voorgaande halfjaar.

Verwachting

Het afgelopen halfjaar kan worden gesproken over een forse verruiming van de Nederlandse woningmarkt. Deze verruiming wordt veroorzaakt door een flinke stijging van het aanbodcijfer in combinatie met een afname van het aantal verkopen. Een halfjaar geleden kon nog niet worden gesproken over een neergaande trend op de Nederlandse woningmarkt, een situatie waar met de tegenvallende cijfers nu wel verandering in is gekomen. Het is moeilijk te voorspellen of het dieptepunt reeds bereikt is. De komende kwartalen zullen moeten uitwijzen of er zicht is op herstel van de dalende trend.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.dynamis.nl