Gemeente Almere

Groen licht voor `De Eenvoud'

14-05-2009

Confertible House, een van de deelnemers project De Eenvoud Almere is binnenkort een experimentenwijk rijker. Na `De Realiteit' en `De Fantasie' wordt nu `De Eenvoud' gerealiseerd. Midden in de kredietcrisis gaan tien deelnemers de uitdaging aan, en bouwen voor relatief weinig geld een vrijstaande woning te ontwerpen - met eenvoud als leidend thema - waarin de eigen wensen en fantasieën tot uitdrukking komen.

Wethouder Adri Duivesteijn is enthousiast over de grote belangstelling. "De Eenvoud' is een bijzonder project, dat zich niet leent voor de grote schaal. Dat tien deelnemers hebben getekend, zie ik - zeker gezien de economische teruggang - als een groot succes." Het project symboliseert waar Almere voor staat: architectuurvernieuwing, ruimte voor innovatie en verrassende initiatieven en experimenten. Nu de handtekeningen zijn gezet, kan in het voorjaar van 2010 worden gestart met de bouw van `De Eenvoud'.

Het project `De Eenvoud' is in 2006 opgezet door Comité De Fantasie, in samenwerking met het Centrum voor Architectuur, Stedenbouw en Landschap Almere (CASLA). Het project is een bouwexperiment in wedstrijdvorm, dat deelnemers de kans biedt een uniek en onderscheidend huis te bouwen. Volgens Adri Duivesteijn past `De Eenvoud' in een rijke traditie van bouwexperimenten. "Ik wandel regelmatig door de Realiteit in Noorderplassen West, en de Fantasie in Stedenwijk. Het zijn wijken die interessant blijven, en jaarlijks een groot aantal bezoekers trekken. Met `De Eenvoud' voegen we opnieuw een boeiende wijk toe aan de stad."

Ruim tweehonderd deelnemers maakten gebruik van deze kans, en meldden zich bij de gemeente. De gemeente heeft twaalf prijswinnaars geselecteerd, die hun ontwerp - op een bos- en waterrijke locatie in Noorderplassen West - mogen realiseren. Duivesteijn: "Ik heb grote bewondering voor mensen die niet kiezen voor het gangbare, maar die - ook in tijden van financieel zwaar weer - het avontuur aangaan en invulling geven aan de eigen creativiteit. De Almeerse praktijk leert dat dit leidt tot unieke wijken."

Tien prijswinnaar hebben inmiddels de koopovereenkomst getekend. Dit betekent dat zij de laatste fase van de wedstrijd afsluiten, en zich kunnen gaan voorbereiden op de uitvoering van hun plannen. `De Eenvoud' gaat nu daadwerkelijk van start.

Artikel(en)


* Verzoek versoepeling bouwvoorschriften project de Eenvoud
* Wijziging uitgifteproces kavels De Eenvoud in Noorderplassen West