Waterschap Regge en Dinkel


bezocht!

Themadag "Bestuurlijk schakelen" goed bezocht!

Donderdag 14 mei heeft het waterschap in het kader van haar 125-jarig jubileum de themadag `Bestuurlijk schakelen' georganiseerd. Bijna 150 deelnemers, bestuurders en ambtenaren uit Twente, maar ook elders uit het land waren present om de ins en outs op het gebied van bestuurlijk schakelen te horen.

Zo sprak Prof. Arjen Hoekstra, Hoogleraar `multidisciplinair waterbeheer' op de UT over het nut en de noodzaak van het Twente Water Centre. Zijn collega Prof. Hans Bressers ging later in het programma in op de strategieën voor bestuurlijk schakelen in gebiedsontwikkeling. Dat werd daarna concreet gemaakt door watergraaf Stefan Kuks van waterschap Regge en Dinkel die de link legde naar het project De Doorbraak waar bestuurlijk schakelen als instrument is ingezet. Diezelfde Doorbraak werd `s middags ook bezocht.

Foto: Prof. Bressers, Prof. Hoekstra en watergraaf Kuks

Foto: Prof. Bressers, Prof. Hoekstra en watergraaf Kuks

Andere aansprekende spreeksters waren mevrouw van de Ven (vervangster van Annemiek Nijhof -directeur generaal Water van het Ministerie van VWS) en mevrouw Blank leider van het Atelier Overijssel. Beiden spraken vanuit hun eigen invalshoek over de rol van waterbeheerders in gebiedsontwikkeling

Nut van bestuurlijk schakelen
Om `ruimte voor water' te kunnen maken moeten waterschappen aan de slag met andere gebiedspartijen die ook iets met die ruimte willen. Wateropgaven zijn dikwijls alleen realiseerbaar als ze met andere gebiedsdoelen worden geschakeld. Maar hoe doe je dat? De Vrije Universiteit Amsterdam (IVM) en de Universiteit Twente (CSTM) verrichten samen onderzoek naar "Bestuurlijk Schakelen" in de praktijk. Zij doen dat in opdracht van het nationaal onderzoeksprogramma Leven met Water (www.levenmetwater.nl). Centraal staat het inzicht dat 'ruimte voor water' projecten alleen kans van slagen hebben wanneer waterbeheerders strategisch schakelen met hun omgeving op aspecten zoals doelformulering, draagvlak, co-financiering, planologische procedures, ruimtelijke mogelijkheden en grondmobiliteit. Door het opzoeken van complexiteit kun je verder komen, maar kun je ook vastlopen. Het is van belang om de juiste schakelkansen te benutten. Maar wat zijn schakelkansen eigenlijk, hoe kun je die herkennen? En wat is schakelen, wat kun je doen? Welke dynamiek ontstaat er vervolgens als je schakelt, en kun je die nog in de hand houden? Zijn er algemene schakelstrategieën te benoemen? Hiervoor is een conceptversie handleiding `Bestuurlijk schakelen' opgesteld die verder ontwikkeld zal worden met input van waterbeheerders en hun omgeving.

Foto van deelnemers bestuurlijk schakelen Foto van deelnemers bestuurlijk schakelen
Foto: Deelnemers luisteren aandachtig naar de sprekers.