Raad van State


donderdag 14 mei 2009
10.00 uur
Zitting over de dwangsom die de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat heeft opgelegd aan Vopak Terminal Europoort vanwege overschrijding van de lozingseisen. Volgens de staatssecretaris overtreedt Vopak de lozingsvergunning door te veel zogenoemde MAK's te lozen. Het afvalwater van het op- en overslagbedrijf aan de Neckarweg in Rozenburg wordt geloosd op de 7e Petroleumhaven, het Calandkanaal en de Neckarhaven. Vopak is het niet eens met de dwangsom en komt in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200805383/1)

11.00 uur

Zitting over de zogenoemde concessie "Barradeel II" die de minister van Economische Zaken heeft verleend aan "Frisia Zout B.V." voor de ontginning van steenzout en andere delfstoffen in een gebied van ongeveer 1655 hectare in de gemeente Franekeradeel. De Raad van State heeft heeft al eerder geoordeeld dat de zoutwinning is toegestaan. concessieverlening. Die uitspraak van 22 november 2006 met zaaknummer 200508922/1 is te vinden op deze site. Toch heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State geoordeeld dat de minister een nieuw besluit moest nemen op het bezwaar van onder meer de actiegroep "Laat het zout maar zitten", omdat de vergoeding voor de grondeigenaren voor de concessieverlening ontoereikend was. Naar aanleiding van die uitspraak heeft de minister een nieuw besluit genomen. Dat is het besluit waar het vandaag over gaat. In het nieuwe besluit heeft de minister de oorspronkelijke vergoeding niet gewijzigd. De actiegroep komt nu tegen dit besluit in hoger beroep. Hij vindt de vergoeding die de eigenaren krijgen voor de concessieverlening nog steeds te laag. Een eerder beroep van de actiegroep is door de rechtbank in Leeuwarden in juni 2008 ongegrond verklaard. (zaaknummer 200805327/1)

11.45 uur

Zitting over de horecavergunningen die de colleges van burgemeester en wethouders van Tytsjerksteradiel en Littenseradeel hebben verleend aan diverse dorpshuizen binnen deze gemeenten. Met deze vergunningen op grond van de Drank- en Horecawet kunnen de buurthuizen alcohol schenken. De afdelingen Midden Fryslân en Noordwest Friesland van het Koninklijk Verbond van Horecaondernemers vinden dat de gemeentebesturen de horecavergunningen niet hadden mogen verlenen aan deze zogenoemde paracommerciële instellingen. Hiermee worden bestaande, reguliere horecabedrijven benadeeld, aldus de afdelingen. Volgens hen hadden de gemeentebesturen moeten onderzoeken of er in een straal van 10 tot 15 kilometer van de buurthuizen andere, reguliere horecabedrijven aanwezig zijn. De gemeentebesturen hadden niet alleen mogen kijken naar de horecabedrijven in de dorpen, aldus de afdelingen. De rechtbank in Leeuwarden heeft in september en oktober 2008 hun beroepen ongegrond verklaard. Daartegen komen de afdelingen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummers 200807420/1, 200807421/1, 200807422/1 en 200807876/1)

12.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Zeeland heeft verleend aan Dow Benelux voor een grootschalig petrochemisch fabriekscomplex aan de Herbert H. Dowweg in Hoek (gemeente Terneuzen). Zowel Dow Benelux als de Zeeuwse Milieufederatie en de Mobilisation for the Environment (Mob) komen tegen de vergunning in beroep. Dow vindt onder meer een aantal voorschriften in de vergunning te streng. Het gaat om voorschriften met betrekking tot de uitstoot van stikstofoxiden. Volgens de Milieufederatie had het college in de vergunning juist strengere normen voor de uitstoot van deze stoffen moeten opnemen. De Mob is het er niet mee eens dat het bedrijf pas op termijn aan de strengere voorschriften voor de uitstoot van stikstofoxiden en vluchtige organische stoffen moet voldoen. (zaaknummer 200805176/1)

13.45 uur

Zitting over de het besluit van het college van gedeputeerde staten van Limburg, waarbij het bestemmingsplan "Heerlerheide Zuid-deelgebied Litscherveld" van de gemeente Heerlen grotendeels is goedgekeurd. Het plan maakt de bouw van ongeveer 70 woningen in de wijk Heerlerheide mogelijk. Om deze woningen te kunnen ontsluiten is in het plan een weg opgenomen. Deze weg loopt voor een deel over het terrein van een garagebedrijf. Op het terrein bevinden zich de buitenshowroomplaatsen voor auto's. De Raad van State heeft in 2007 geoordeeld over een eerder goedkeuringsbesluit van het provinciebestuur. Die uitspraak van 3 oktober 2007 met zaaknummer 200606665/1 is te vinden op deze site. Naar aanleiding van die uitspraak heeft het provinciebestuur alsnog goedkeuring onthouden aan deze weg en aan de woningbouw die in een straal van 30 meter rondom het bedrijf zou worden gerealiseerd. De eigenaar van het garagebedrijf vindt dat het provinciebestuur ook goedkeuring had moeten onthouden aan de groenstrook die wèl binnen 30 meter van zijn bedrijf mag worden gerealiseerd. Dit is volgens hem in strijd met de eerdere uitspraak van de Raad van State.