Politieacademie


Persbericht: nieuwe multidisciplinaire master opleiding

Politieacademie en NIFV starten multidisciplinaire Master of Crisis and Public Order Management

Multidisciplinair optreden van politie, brandweer, GHOR, veiligheidsregioâs, defensie, gemeenten, rijksdiensten, waterschappen en nutsbedrijven wordt in ons land steeds belangrijker. Uit een behoefteonderzoek vorig jaar in het veld bleek dat een multidisciplinaire opleiding op het gebied van gevaarkunde en crisismanagement nodig is. Per januari 2010 starten de Politieacademie en het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid Nibra (NIFV) daarom met de eerste leergang van een nieuwe Master of Crisis and Public Order Management (MCPM). Deze multidisciplinaire opleiding is bedoeld voor alle partners in de veiligheidsketen. Aanmelden is vanaf nu mogelijk via www.mastercpm.nl.

Uniek programma
Crisismanagement en gevaarbeheersing zijn de pijlers van deze tweejarige multidisciplinaire MCPM. Het gaat daarbij om zowel verwachte als onverwachte gebeurtenissen die risicoâs en gevaren met zich meebrengen voor het publieke domein en die een multidisciplinair optreden vergen. Deelnemers worden getraind in onder andere risico-assessment, de voorbereiding op en het functioneren binnen gevaar- en crisisbeheersing. Doordacht anticiperen en een veerkrachtige respons zijn daarbij uitgangspunten. Ook het werken met politiek-bestuurlijk verantwoordelijken (de burgemeester) is expliciet een onderdeel. De opleiding is bedoeld voor medewerkers van alle partners in de veiligheidsketen, die een nadrukkelijke rol hebben op strategisch-tactisch niveau bij een grootschalig optreden.

Bundeling van kennis en praktijkervaring
Gerenommeerde docenten van verschillende universiteiten, het NIFV en de Politieacademie behandelen de onderwerpen vanuit het perspectief van de verschillende kolommen en plaatsen deze in een bredere maatschappelijke context. Sprekers uit het werkveld delen hun expertise en ervaring en ook de deelnemers dragen hier actief aan bij. Deelnemers krijgen hierdoor meer inzicht in de complexiteit en onderliggende processen die van invloed zijn op het verloop van een situatie. En de uitwisseling van kennis en ervaring stelt deelnemers in staat daadwerkelijk multidisciplinair te gaan denken en werken.

MCDM wordt MCPM
De opleiding MCPM is niet geheel nieuw. De gerenommeerde Master of Crisis and Disaster Management (MCDM) verdwijnt en maakt plaats voor de MCPM. De MCPM heeft een groot aantal overeenkomsten met de huidige MCDM, maar kent ook enkele belangrijke verschillen. Het inhoudelijke accent van de MCDM lag bij ramp- en crisismanagement. Dat accent blijft, maar er wordt nu een tweede accent naast geplaatst: gevaarbeheersing (public order management). Hierbij gaat het onder andere om themaâs als evenementenbeleid (crowd management), dreigende verstoringen van de openbare orde, agressie en geweld (onder andere tegen hulpverleners) en ook om de aanpak van terrorisme, gevaarlijke conflictsituaties en grootschalige bedreigingen van de gezondheidszorg. De opleiding is zowel inhoudelijk als qua deelnemersveld nog meer multidisciplinair.

Meer informatie
Meer informatie over de opleiding kunt u vinden op www.mastercpm.nl.