Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 16 april 2009

n8 presenteert nachtsalon Van Gogh Museum "Een ode aan de nacht. Muziek, mode en video: nachtlevens komen samen tijdens de nachtsalon in het Van Gogh Museum"

Datum: vrijdag 15 mei 2009
Plaats: Van Gogh Museum, Paulus Potterstraat 7, Amsterdam Tijd: 20.00 ­ 00.00 uur
Prijs: 15,- (met Museumkaart 2,50 / met CJP 12,50) Voorverkoop: vangoghmuseumtickets.nl/nachtsalon of bij Rush Hour: Spuistraat 98, Amsterdam. 50% korting + gratis introducé met Rabobank Europas

Op vrijdagavond 15 mei organiseert Stichting Museumnacht Amsterdam (n8) een nachtsalon in het Van Gogh Museum. De nachtsalon is een vrijdagavond in steeds een wisselend museum. Eerdere edities vonden plaats in o.a. het Artis Planetarium, ARCAM en het Stedelijk Museum. De expositie Van Gogh en de kleuren van de nacht vormt het uitgangspunt voor deze nachtsalon. De tentoonstelling bevat bijzondere werken die Vincent van Gogh van de avond en de nacht maakte, waaronder het wereldberoemde schilderij De sterrennacht uit de collectie van het MoMA (New York). Tijdens denachtsalon komen artiesten zoals Benny Sings, en Wicked Jazz Sounds uit het Amsterdamse nachtleven samen om door middel van muziek, mode en video een ode aan de nacht te brengen.
Programma
Zanger en multi-instrumentalist Benny Sings, ook wel bekend als de producer van de succesvolle debuutalbums van Wouter Hamel en Giovanca, treedt dit jaar eigenlijk niet op, omdat hij in zijn studio aan nieuwe muziek werkt. Maar bij uitzondering zal hij tijdens de nachtsalon de studio naar het Van Gogh Museum verhuizen en verschillende live sessies doen met zowel oud als nieuw materiaal. Bevriende artiesten komen langs, waaronder Aardvarck (Rednose Distrikt). Verder zorgt Wicked Jazz Sounds voor een sfeervol entree en brengt DJ KC the Funkaholic een muzikale ode aan de nacht. Tijdens deze nachtsalon mag ook de nieuwe generatie nachtvlinders niet ontbreken. In samenwerking met modejournaliste Aynouk Tan, winnares van de Dutch Fashion Icon award 2008, zullen diverse jonge iconen uit het Amsterdamse nachtleven zichzelf tonen in een performance, waarbij ze hun persoonlijkheid uitvergroten. Zien en gezien worden, de essentie van het nachtleven, maar dan nu in het Van Gogh Museum.
Het leven 's nachts bij Amsterdammers thuis vormt de inspiratiebron voor de video-installatie Observatorum 1 van Deniz Seyda Tunca. Hiermee studeerde ze af aan de Rietveld academie. Tunca ging 's nachts de stad in en filmde ramen waar de gordijnen open bleven. Zo onstaan vensters op het leven van verschillende mensen, die doen denken aan schilderijen met de kozijnen als omlijsting. De video-installatie is de hele avond te zien.
Daarnaast zijn er rondleidingen door de tentoonstelling Van Gogh en de kleuren van de nacht , kun je een nachtgeluid (podcast) maken, Sterrennacht cocktails drinken en vertelt hoofd tentoonstellingen Edwin Becker over muziek uit de tijd van Van Gogh. Zo komt tijdens deze nachtsalon De sterrennacht van Van Gogh samen met het nachtleven van nu.
De nachtsalon is een vrijdagavond in een Amsterdams museum. Dit evenement wordt twee tot drie keer per jaar in steeds wisselende musea georganiseerd door de n8. De nachtsalons richten zich op jonge Amsterdammers. In samenwerking met het museum wordt een programma samengesteld dat een mix is van o.a. films, muziek, discussie, theater en rondleidingen.