Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht
24-04-2009

Debat over plaats van religie in de samenleving
Religie in een liberale democratie: routes en attitudes

Het debat over de plaats van religie in de samenleving wordt intensiever gevoerd door de toename van verschillende religieuze geluiden in het publieke domein. De aanwezigheid van zowel islamitische als christelijke migrantengroepen speelt hierin een belangrijke rol. De manier waarop deze, maar ook gevestigde religieuze groepen zich presenteren is zeer verschillend, variërend van assertief tot geïsoleerd.

Tijdens de studiedag Religie in een liberale democratie worden een aantal van deze groepen nader beschouwd, evenals de betekenis die zij hebben voor de Nederlandse samenleving. De eerste hoofdspreker, prof. Fred van Lieburg, zal de theologische en maatschappelijke spanningen binnen het bevindelijke gereformeerde volksdeel duiden. De ontwikkeling van de Islam in Nederland vanaf de jaren zestig is het onderwerp van prof. Thijl Sunier, de tweede hoofdspreker. `s Middags wordt in een drietal sessies actueel onderzoek gepresenteerd, zoals de start van een nieuw project over `religie in de stad', `jongeren, religie en populaire cultuur' en `de pedagogische rol van migrantenkerken en kerkopbouw in nieuwbouwwijken'.

De studiedag wordt georganiseerd door het tijdschrift Religie & Samenleving en de Vlaams-Nederlandse Werkgroep Godsdienstsociologie i.s.m. VISOR (VU Amsterdam). Aanmelden kan door overmaken van 15 op rekeningnummer 29.64.28.159 t.n.v. werkgroep godsdienstsociologie te Amsterdam, o.v.v. naam en e-mailadres.

Tijd 15 mei, 9.30-16.30 uur
Plaats Vrije Universiteit Amsterdam
12.30: lunch op eigen gelegenheid