Technische Universiteit Delft

Huishoudelijke activiteiten

door M&C

Promotie van mevrouw J. Meesters: "The meaning of activities in the dwelling and residential environment; a structural approach in people-environment relations"

15 mei 2009 | 10:00 uur
plaats: Aula TU Delft

Mevrouw Ir. J. Meesters | ingenieur in de huishoud- en consumentenwetenschappen, Nederland promotor | Prof.dr. P.J. Boelhouwer Bk

The meaning of activities in the dwelling and residential environment; a structural approach in people-environment relations

Woonvoorkeurenonderzoek houdt zich bezig met de vraag welke woning en woonomgeving kenmerken mensen willen. Deze studie voegt hier een extra dimensie aan toe, namelijk de onderliggende waarden van woonvoorkeuren. Bijvoorbeeld: waarom willen mensen in het centrum van een stad wonen, of juist op het platteland?

Dit proefschrift bouwt voort op het conceptueel kader zoals dat ontwikkeld is in het promotieonderzoek van Coolen (2008) The meaning of dwelling features. Conceptual and methodological issues. Met behulp van dit conceptueel kader kan men op een systematische wijze de relatie tussen alledaagse activiteiten, de omgeving (de woning en woonomgeving) en de onderliggende betekenis onderzoeken. Hierdoor ontstaat er een beter inzicht in de relatie tussen mens en omgeving. Deze aanpak wordt een 'meaning structure approach' genoemd.

Ruim 600 mensen, die in een centrum stedelijke, suburbane of landelijke woonomgeving wonen zijn ondervraagd over hun alledaagse activiteiten en de betekenis daarvan. De resultaten tonen aan dat waarden belangrijk zijn voor de manier waarop mensen hun woning en woonomgeving gebruiken. Het is opvallend te zien dat ondanks de verschillen in woonomgeving, er veel overeenkomsten zijn in de betekenis van alledaagse activiteiten.

De meaning structure approach is een flexibele methode. Door te kiezen voor een hoog niveau van aggregatie kan men algemene betekenissen van wonen identificeren, zoals de woning als een plek om samen te zijn met vrienden en familie. Men kan ook kiezen voor een laag aggregatieniveau zodat specifieke betekenissen van de woning zichtbaar worden. Bijvoorbeeld, het gebruik van internet thuis is voor veel mensen een alledaagse activiteit. Dit geeft hen gemakkelijk toegang tot een veelheid aan informatie. Door deze flexibiliteit is de meaning structure approach een bruikbaar instrument voor het onderzoeken van mens-omgeving relaties.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.