Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Wiskundecluster voor de stochastiek van start

15 mei 2009 13:00

Op 15 mei 2009 gaat het vierde wiskundecluster `STAR' van start met een lezingenbijeenkomst. STAR staat voor Stochastics - Theoretical and Applied Research. De oprichting van dit cluster is een van de aanbevelingen uit het Masterplan Toekomst Wiskunde, dat wiskundigen en NWO eind 2008 opstelden op uitnodiging van minister Plasterk (OCW).

De plannen van het vierde wiskundecluster worden tijdens deze kick-off overhandigd aan prof. dr. Emile Aarts, bestuursvoorzitter van het NWO-gebied Exacte Wetenschappen. Voorafgaand worden presentaties verzorgd door prof. dr. Frank den Hollander (UL), prof. dr. Michel Mandjes (CWI en UvA) en prof. dr. Aad van der Vaart (VU).

Aanbevelingen voor vitale wiskunde in Nederland Continuëring van de bestaande wiskundeclusters en oprichting van een vierde vormden een speerpunt in het Masterplan Toekomst Wiskunde. Overige aanbevelingen zijn onder meer: versterk de samenwerking tussen universiteiten in het wetenschappelijk onderwijs, verhoog de participatie van vrouwen in de wiskunde, en vergroot het wiskundebudget van NWO.

Bestaande wiskundeclusters
Sinds 2005 kent Nederland drie wiskundeclusters. Die vertegenwoordigen grofweg de meetkunde & kwamtumtheorie, de discrete wiskunde en de niet-lineaire dynamische systemen. De samenwerking binnen de clusters zorgt voor meer kritische massa en moet zo het tekort aan wiskundigen terugdringen en meer studenten trekken.